歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Japanska namn kommer som svenska ofta från naturen

Lämna en kommentar

En av de egenheter vi har gemensamt med Japan är att vi har gott om efternamn som representerar företeelser i naturen. Namn som Dahlviq, Åberg, Lövgren, Grenfälth o.s.v. har motsvarigheter på japanska, däremot finns det inga motsvarigheter till Svensson och Nilsson. Eftersom japanerna skriver sina namn huvudsakligen med kanji, de kinesiska skrivtecknen, så har de alltid en betydelse, undantagen är en del som skriver sina förnamn med hiragana och i äldre tider katakana. Så att ställa frågan ”vad betyder Akiko” är med andra ord totalt meningslöst. Akiko kan nämligen skrivas 明子, 晶子, 章子, 晃子, 亜希子 eller exempelvis 昭子 och de betyder alla helt olika saker. Utan att veta vilka tecken som används går det helt enkelt inte att besvara frågan. Idag handlar bloggen om de japanska namnen och deras historia.

Traditionellt har japanen inte kopplat sin identitet till sitt namn utan använt det som ett redskap för att hedra eller hedras av andra i sin närhet. Det finns heller inga religiösa riter kopplade till namngivningen och ända fram till moderniseringen 1868 hade bönder och borgare inga efternamn, dessa var traditionellt förlänade av kejsaren till framstående rådgivare och kom den vägen att sprida sig neråt i hierarkin till samurajklanerna på 1100-talet. Böndernas efternamn var deras bynamn. En Yamamoto Taro var helt enkelt den äldste i byn som ligger vid bergets fot, eller en Carl Berghsfot på svenska.

Ett bra exempel på hur lätt man såg på sitt namn är Tokugawa Ieyasu, det namn han är känd under för omvärlden. Men när han föddes hette han Matsudaira Takechiyo och Takechiyo var det namn som traditionellt gavs till en nyfödd son, både far och farfar hade hetat det som små knyten. När han genomgick sin ”vuxenceremoni” fick han namnet Jirosaburo senare tog han själv namnet Motonobu, Nobu för att hedra Oda Nobunaga som han gick i allians med. När Nobunaga slukats i lågorna ändrade han sitt namn till Motoyasu där Yasu var att visa sin farfar Kiyoyasu heder. I slutet av 1500-talet när han insåg att möjligheten att återupprätta positionen som shogun fanns, ansökte han hos kejsaren om namnet Tokugawa genom att visa upp en, om inte förfalskad, så åtminstone kreativ, stamtavla. När kejsaren beviljade namnändringen (som åtföljdes av många påsar silver) tog han sig också förnamnet Ieyasu. Så han bytte både efternamn, och förnamnet hela fyra gånger.

Idag är det väl närmast endast kvinnor som byter efternamn eftersom det fortfarande är normen när de gifter sig. I Japan är det inte två individer som ingår äktenskap utan det är två hus som knyts närmare varandra. Däremot är det oerhört vanligt att artister, vare sig de är sångare, komiker, skådespelare, författare, målare eller skulptörer, tar sig ett artistnamn som de blir så intimt förknippade med att senare ansöker om att byts sitt verkliga namn till sitt artistnamn. En del drar växlar på att de är kända och ställer upp i val till parlamentet eller som guvernör i sin hemprefektur. Många blir valda av närmast lokalpatriotiska skäl. Dessutom är artistnamnen oftast av beskaffenheten att de sticker ut som något ovanligt. Författaren Kyokutei Bakin hade inte mindre än 33 olika namn under sin karriär.

När Japan beslöt att alla medborgare skulle ha efternamn valde många att bara ta över sina gamla bynamn. Det är anledningen till att det vimlar av naturrelaterade efternamn även i Japan. Yamada (山田) som också kan skrivas omvänt och då blir Tayama, är således Berghfälth eller omvänt Fältberg. Murata (村田) kan även det skrivas omvänt och blir då Tamura, således Byfälth eller Fältby. Ogawa (小川) blir Beck medan Ogawa (大川) blir Flodh. Denna typ av namn tillhör de vanligaste i Japan, så för den som har ett efternamn hämtat ur naturen kan det vara idé att plocka fram dess japanska betydelse och stoppa in det i sitt meishi eller visitkort. Det är ett garanterat samtalsämne, inte minst om Fältskogs japanska motsvarighet råkar heta Morita.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.