歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Japans nyare religioner

Lämna en kommentar

Shinto, gudarnas väg, och buddism är välkända som de dominerande religionerna i Japan och de framlever under synkretism. Buddismen har historiskt även fyllt rollen som folkbildare och socialförsäkringsinstitut. Numera finns det ett utbyggt socialförsäkringsnät, men buddistiska tempel erbjuder fortfarande service som barndaghem, eller dagcenter för pensionärer, en roll som shinto aldrig tagit på sig. Mindre känt är att det även finns en aktiv ”frireligiös” sektor. Ordet inom citattecken eftersom det inte finns någon statsreligion och alla religioner därför definitionsmässigt står fria. Framväxten av nya religioner började redan i mitten på 1860-talet.

I samband med Meiji restaurationen lyftes förbudet mot kristendom och det första som skedde var att kristna missionärer, främst från USA, men även Europa, startade missionsverksamhet. Eftersom det var stor efterfrågan på kunskap i främmande språk blev det deras inkörsport. De erbjöd en timmes språkundervisning i utbyte mot en timmes predikningar. Såväl shinto som buddismen var hårt reglerade under Tokugawa styret och när friheten erbjöds var de ofta osäkra på hur den skulle användas. Samtidigt fanns det bland det japanska folket en stor osäkerhet kring de förändringar som vällde in över dem, många tyckte, inte utan fog, att det gick väl snabbt. Att det var omöjligt att hänga med och de hamnade därför i något slags etiskt och moraliskt limbo.

Således en utmärkt grogrund för nya religioner att hitta fotfäste. En av de första var Tenrikyo, ungefär Läran om den Rationella Himlen. Den är något så ovanligt som en monoteistisk version av shinto. I denna lära är Tenri O no Mikoto att betrakta som den ende guden och han talar till folket genom Nakayama Miki (1798 – 1887) som därigenom kom att etablera Tenrikyo. Grundläran är att Tenri O no Mikoto är alltings förälder, alltså inte fader eller moder, och att våra kroppar är till låns från denne förälder. De menar att tankar kan man själv kontrollera men kroppen står utanför mänsklig kontroll. För att uppnå det Lyckliga Livet, som har sin grund i välgörenhet, skall man avstå från girighet, själviskhet, hat, vrede och arrogans. Dessa är emellertid inte synder utan ”damm” som borstas bort genom frivilliga välgärningar. Huvudtemplet ligger utanför Nara, sammanlagt har man nästan 17 000 tempel i Japan och 1,75 miljoner följeslagare.

Nästan samtida är Kurozumikyo eller Kurozumis läror, uppkallad efter en shintopräst med namnet Kurozumi. Denna version av shinto upphöjer Amaterasu Omikami till alltings skapare, snarare än solgudinna är hon som den kristna guden alltings skapare och därmed omnipotent. Sekten skapades i Okayama som gränsar till Hiroshima. Läran ligger nära traditionell shintoism, med undantag då för Amaterasus roll, och är intressant såtillvida att de skrivit ner alla sina dogmer och därför kan ge forskare inblick i centrala delar av shinto. Religionen är numera att betrakta som historierevisionistisk och de har inte mer än lite drygt en kvarts miljon efterföljare.

Omotokyo är Läran om det Stora Ursprunget, även denna har shinto som sin källa. Deguchi Nao var en hemmafru som på nyåret 1892 blev besatt av Ushitora no Konjin och började repetera alla hans läror utan att tidigare ha känt till dem. Konjin anses allmänt vara en ond ande och den riktning han för tillfället uppehåller sig i bör man undvika. Följeslagare av Omoto anser att Konjin är den som skall rädda världen från sig själv. De är koncentrerade kring Kyoto och har idag högst 170 000 följeslagare.

Den största av dem alla heter Soka Gakkai och är en buddistisk rörelse som helt bygger sina läror på buddistmunken Nichiren. De har mer än 12 miljoner medlemmar, egna skolor och även eget universitet, både i Japan och i USA. De har även startat ett politiskt parti, Komeito, som numera regelbundet ingår i de koalitioner som behövs för att regera landet. Det är lite av buddismens Pingströrelse, de samlas kring en karismatisk ledare och håller stormöten under extas. Den förre ledaren Ikeda Daisaku, numera 88 år gammal är den som internationaliserade rörelsen. Så fort något lands president eller premiärminister besökte Tokyo var hans organisation framme och ville skänka böcker och kursmaterial till universitet i besökarens hemland. Som mottjänst bad han om fem minuter med potentaten, gärna på landets ambassad för att minimera besvären. Påpassligt var hans underhuggare framme och passade på att ta fotografier när de två skakade hand och satt i ett par fåtöljer där den stackars premiärministern fick framföra sitt lands tack för gåvorna till kunskapstörstande studenter. Den som eventuellt promenerar i skogarna runt Tyresö kan ju passa på att fråga Ingvar Carlsson om de stöter på honom. Därefter slås det upp stort i den egna pressen, inte minst deras kolorerade månadstidning får det att framstå som om Ikeda lyckats omvända vederbörande till deras eget anti-nukleära fredsprogram. Och vilken politiker vill framstå som pro-kärnvapen?

Den farligaste av religionerna var Aum Shinrikyo, organisationen som iscensatte saringas attacken på Tokyos tunnelbana 1995. Kultens ledare, Asahara Shoko en synskadad man som skapade ett slags synkretism mellan indisk och tibetansk buddism. I grunden är det en domedagskult vars ledare hade kristuskomplex och som ansåg att ett tredje globalt kärnvapenkrig som skulle förstöra klotet stod för dörren. Endast den elit som kunde komma med i Aum skulle överleva detta Armageddon. Attacken innebar att religionen upplöstes, men efteråt har den återuppstått med namnet Aleph och ur denna har sedan Hikari no Wa, Ljusets Hjul, brutit sig ur. Ingen av dessa grupper uppvisar mycket mer än ett tusental medlemmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.