歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Aichi prefektur

8 kommentarer

På japanska kallas de todofuken (都道府県), till svenska översätts det till prefektur och de är 47 till antalet, det fanns en tid när man ville räkna dem till 48 för att inkludera Hawaii. Amerikanerna var föga roade, men sanningen var att japanska intressen ägde hälften av fastighetsbeståndet, åtminstone dess värde. Varje prefektur har sin historia och bloggen tänkte under ett år eller två framöver gå igenom dem en och en. Enklast, för att inte missa någon är att ta dem i bokstavsordning även om begreppet todofuken tar dem i ett slags avig storleksordning. Vårt första nedslag blir därför Aichi prefektur.

Ur historiskt perspektiv är Aichi tveklöst en av de intressantaste prefekturerna i Japan. Alla tre herrar som skulle spela en avgörande roll för Japans enande, Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi och Tokugawa Ieyasu växte upp inom ett område med en radie på mindre än en mil. Ursprungligen bestod prefekturen därför av två skilda provinser, Owari som tillhörde Oda klanen och Mikawa som var Tokugawas domän. När prefekturerna först bildades blev Owari till Nagoya prefektur, medan Mikawa bildade Nukata prefektur, men redan året efter, 1872, slogs de två ihop till nuvarande Aichi prefektur.

Prefekturen är aningen mindre än Halland, om än inte så långsmal. Totalt bor det nästan 7,5 miljoner där vilket gör Aichi till Japans fjärde största när det gäller folkmängd. Näst största stad är Toyota med en knapp halv miljon invånare, var alla de arbetar är knappast svårt att gissa. Så väl stad som bilfabrik är uppkallade efter släkten Toyoda som styrt i den delen sedan Oda Nobunagas tid. Det patriarkaliska och diktatoriska styret där vilar således på trygg historisk grund. Toyota är så stort att fabrikerna är spridda runt om i prefekturen, men de är förvånansvärt lokalpatriotiska och föredrar att ha så mycket av sin produktion inom prefekturen som de kan. Toyotas närvaro innebär att prefekturen har en god ekonomi med bra tillgång på allehanda samhällelig service.

Nagoya har en utmärkt borg, placerad centralt i staden, men den intressantaste är nog Inuyama borg som sannolikt är den äldsta bevarade borgen i Japan. Från Nagoya tar man privatjärnvägen Meitetsu till Inuyama Yuen station och därifrån är det ungefär 15 minuters promenad. Inträdet kostar 550 yen, under 50-lappen. För den som vill veta mer finns det här, men informationen är på japanska. Eftersom prefekturen spelade så central roll i enandet av riket finns det ett flertal intressanta borgar här. För den som har tid rekommenderas även Kiyosu borg där ett stort antal överläggningar skeede och där Hideyoshi lyckades lura Nobunagas övriga vasaller att utse ett litet gossebarn till klanens efterträdare. Likaså är Okazaki borg, som var Tokugawa klanens ursprungliga hemmaborg och Nagashino borg där Takeda klanen i princip förintades av intresse.

För den som planerar att besöka Aichi under en resa till Japan rekommenderas att läsa mer här.

8 tankar om “Aichi prefektur

  1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  2. Ping: Ny karta kastar ljus över Edo borg | 歴史館

  3. Ping: Från provinser till prefekturer | 歴史館

  4. Ping: Sakéns historia Del 2 | 歴史館

  5. Ping: Miyazaki prefektur | 歴史館

  6. Ping: Osaka prefektur | 歴史館

  7. Ping: Kumamoto borgs historia | 歴史館

  8. Ping: Shikokus historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.