歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Spillror av Edo för Tokyoflaneraren

Lämna en kommentar

Tokugawa shogunernas palats, Edo borg var i stora drag ungefär dubbelt så stort som det palatsområde där kejsaren huserar idag. Den yttersta vallgraven fylldes i och marken kom att användas för att bygga parlament och regeringsbyggnader, byggnader som verkar ritade av preussiska brutalister med ADD. Runtomkring låg de herrgårdsliknande byggnader, på japanska yashiki, som innehades antingen av daimyo i bygderna, eller hatamoto i närheten. När shogunatet föll fanns det plötsligt inte längre något behov för daimyo att ha kvar sina dyra bostäder i Edo. Den nya regeringen lade beslag på dem i samband med att de gamla provinserna, han, omvandlades till prefekturer, ken. Tyvärr innebär det att ytterst få byggnader från den här tiden finns kvar i dagens Tokyo. Marken är helt enkelt för värdefull att användas för något slags Skansen inne i centrala stan.

Nagaya från Sadowara provinsens herresäte i Edo.

Inklämd mellan den australiensiska och den italienska ambassaden ligger det som idag heter Mitsui Club, en gemensam representationsanläggning för Mitsui gruppens olika verksamheter. Här låg tidigare det yashiki som tillhörde Sadowara provins. Mitsui gruppen köpte komplexet av provinsen och lät 1910 riva det och uppföra det som idag är klubbhuset, men ett nagaya eller de längor där personalen huserade lämnades kvar.

För den som eventuellt roar sig med att åka runt i Tokyo och flanera omkring finns det många platser som idag är kända av helt andra anledningar. Exempelvis är området runt Tokyo Dome och Korakuen det som en gång var Mito grenen av Tokugawa klanens yashiki. Där Tokyo universitet huserar låg Maeda klanens gods. Utrikesministeriet ligger där Kuroda klanen huserade. Parlamentsbyggnaden ligger där Asano klanen från Hiroshima hade sitt herresäte och där Roppongi Hills idag stoltserar låg Mori klanens byggnader där det konspirerades flitigt mot shogunatet. Mizuho bank, Japans största enskilda bank, har tagit över Shimazu klanens kvarter där det konspirerades minst lika flitigt, och många japaner menar att det fortfarande pågår liknande verksamhet där. Alldeles intill den svenska ambassaden huserar Hotel Okura där Matsudaira klanen från Echigo huserade, ytterligare en gren på shogunatets klanstam. Tokyo station, startplatsen för alla Shinkansen tåg, var tidigare Ouchi klanens herresäte, de som fick äran att överta Mikawa provinsen efter shogunatets tillblivelse. Tokyos största parkområde, Meiji Jingu, tillhörde tidigare Ii klanen, de som mer än andra lyckades rädda Tokugawa när de låg pyrt till.

Det sorliga är att inget av detta finns kvar. I sin iver att bygga ett nytt Japan hade man bråttom att göra sig av med allt det som ansågs förlegat. Men 1993 öppnades Edo-Tokyo Museum, här har man försökt att återskapa delar av Edo som det såg ut innan det blev Tokyo. Muséet ligger alldeles intill Kokugikan där sumoturneringarna hålls, det är således optimalt att börja morgonen med att besöka muséet och någon gång efter lunch dra sig över till sumoturneringen och följa den översta divisionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.