歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Rötter och kronan på brickan

Lämna en kommentar

Bonsai

<strong>Bonsai</strong> populär även bland hipsters.

Japan har många unika konstformer och även om de kan ha sina rötter i andra länder som Korea och Kina, har de utvecklats till att bli specifikt japanska. Många gånger är utövarna inte medvetna om att deras valda konst har utländska rötter utan de är fast övertygade om att de utövar något exklusivt japanskt. Detta har bidragit till att dessa konster har överlevt allehanda omvälvningar och katastrofer. En sådan är bonsai.

 

Ordet betyder ”brickplanta” eftersom plantorna odlas på små långsmala vaser som påminner mer om en kafébricka än en komplicerad biosfär. Bonsai står i kontrast till annan växtodling då det helt saknar nyttoaspekter, för odlaren är det en utmaning i kreativitet, att kunna se plantans potential och forma den så att idealets potential uppnås. För betraktaren är det en njutning att beskåda naturens anpassning till den mänskliga viljan. Här skall man komma ihåg att japanen, mer än de flesta andra, är ständiga offer för naturens nycker, jordbävningar, jordskred, tyfoner, tsunami och torrperioder är en del av den japanska uppväxthetens verklighet. I bonsai får de en stunds lättnad och illusionen att människan med lite god vilja och skaparkonst även kan kontrollera sin omgivning.

En del tror att bonsai handlar om att finna dvärgplantor och utveckla dessa. Inget kan vara mer främmande för bonsaiodlaren. Varje planta skulle bli ett fullvuxet träd om det omplanterades i naturen. Istället handlar det om noggrann beskärning av såväl grenar, krona som rötter. Arter med små löv eller barr är av naturliga skäl extra populära då det färdiga resultatet ser mer proportionerligt ut, men skickliga bonsaiodlare kan få ordning även på de detaljerna. Tredje shogunen i Tokugawa dynastin, Iemitsu var så betagen av bonsai att en av hans kammartjänare, under full uppsyn av shogunen rev upp ett av hans träd ifrån sin bonsaiträdgård och slängde bort det eftersom han ansåg att shogunen borde ägna mer tid åt nationens affärer.

Bonsaiodling är tålamodskrävande och det är sannolikt en bidragande orsak till dess popularitet i Japan. Japanen uppskattar att få sitt tålamod provat då han är fast övertygad om att han besitter mer tålamod än någon annan. När plantan odlats färdigt skall den omplanteras till brickan, en orsak är att den gör sig bättre i en låg behållare men lika viktigt är att kontrollera näringstillförseln så den inte börjar växa vällustigt. Det finns skriftliga källor från 900-talet som nämner miniatyrväxter och det torde peka på att bonsai existerat i Japan i åtminstone 1200 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.