歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Muséer för den samurajintresserade

1 kommentar

Hur verkade ninja? Hur många olika sorters japanska svärd finns det, egentligen? Kan man se vapen och rustningar som användes i slaget vid Sekigahara? För den som intresserar sig för samurajen och hans historia krävs det en lite extra insats. Det finns nämligen inget nationellt museum specifikt ägnat åt samurajen och hans leverne. Istället blir det till att åka runt lite i Japan och samla på intryck från ett antal olika platser.

Bloggen har tidigare skrivit om Himeji borg som den bäst bevarade av Sengoku erans borgar. Det går, med shinkansen, att göra en dagsutflykt dit och tillbaka till Tokyo, men det blir en stressig resa, upp tidigt, trängas med morgonpendlare och sedan kvällspendlare på vägen hem. Om det inte finns tid för en rundresa i lugn och ro skulle bloggen istället rekommendera ett besök på Matsumoto borg i Nagano, dit man kommer med Hokuriku Shinkansen på mindre än två timmar. Borgen är också känd som ”korpborgen” på grund av sin svarta fasad. Andra våningen är ett vapenmuseum med en utställning av de vapen som användes under sengoku perioden, även rustningar, sadlar och annan bi-utrustning ingår i den permanenta utställningen. Borgen är välbevarad och har klarat sig från bombanfall, den har bevarats med huvudsakligen gott underhåll och några få större reparationsarbeten. Den som vill kan läsa mer här.

Den som eventuellt har tid och råd med ett besök nere i Himeji rekommenderas att dela upp resan och stiga av i Gifu på vägen (kräver byte till Kodama) och besöka Ogaki borg. Kastellet fungerar som museum över slaget vid Sekigahara och här finns den mest fullständiga utställningen av artefakter från slaget. Borgen genomgick en renovering för fem år sedan för att bättre svara mot den moderne turistens önskemål. Från Gifu byter man tåg till Tokaido linjen i riktning mot Maibara. Mer information finns här (endast japanska).

Föreningen för bevarandet av japansk svärdskonst har öppnat ett eget museum i Tokyo helt ägnat åt de japanska svärdet och deras smideskonst. Här hålls det också uppvisningar i hur svärden användes och de demonstrerar hur rakvass eggen är. Bekymret är att muséet är beläget inne i ett bostadsdistrikt och det är således inte helt enkelt att hitta dit. Lyckligtvis har muséet insett detta och dragit fördel av dagens moderna teknik. Till muséet åker man från Shinjuku station, antingen med Odakyu linjen, eller Keio linjen. Den som tar Odakyu linjen åker till Sangubashi station sedan är det bara att följa den här videon. Använder man istället Keio linjen stiger man av på Hatsudai station och följer den här videon. Den som vill veta mer kan läsa mer här.

Den som eventuellt vill besöka landets enda ninja museum får vara beredd på lite mer äventyr än vanligt. Muséet kallas Igaryu Ninja Museum och representerar således den ene av de två dominerande ninja skolorna. Muséet ligger i Mie prefekturen och kan nås antingen från Kyoto eller Gifu. Det viktigaste att ha i åminnelse här är att den sista biten, för att ta sig fram till Uenoshi station, är att man måste åka den privata järnvägen kallad Iga linjen. Med JR tar man sig till Iga Ueno för byte och med Kintetsu, ett annat privat järnvägsalternativ, åker man till Iga Kobe för byte. För den som vill veta mer kan läsa här.

En tanke på “Muséer för den samurajintresserade

  1. Thanks for sharing about Matsumoto Castle!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.