歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Sumobrottare världen bäst betalda brottare

1 kommentar

Sumo är Japans nationalsport, åtminstone historiskt betraktat. Idag är det antagligen fler som följer, eller åtminstone ägnar sig åt baseboll, men sumo har traditionerna och ritualerna på sin sida. Ingen vet när det uppstod eller vem som var dess upphovsman, men Osumo, eller ”stor sumo” är den professionella varianten som idag utövas och visas på nationell TV. De avhålls sex årliga turneringar, varannan i Tokyo och de andra tre i Nagoya, Osaka och Fukuoka.

Den organiserade versionen uppstod under Edo perioden och den första organiserade turneringen löpte av stapeln år 1684 på Tomioka Hachimangu en shintoistisk helgedom i norra delarna av Tokyo, då utanför Edos stadsmur. På samma sätt skapades det turneringar i Osaka men dessa kom att alternera mellan de tre tidigare nämnda städerna. Det är anledningen till att årsschemat varierar mellan Tokyo och övriga landet då dagens organisation är en sammanslagning av Osaka förbundet och Tokyo förbundet.

Att första turneringen hölls på en shinto helgedom är inte särskilt anmärkningsvärt då sumo och shinto har en lång gemensam tradition. I samband med festivaler var det vanligt att helgedomen arrangerade en lokal sumo turnering. Sumo utförs i en ring avgränsad av tjocka rep inne i en kvadrat med ett helgedomsliknande tak över sig. Innan brottarna, kallade rikishi, inträder i ringen rensar de den genom att kasta in en grabbnäve salt, en typisk rensningsrit inom shinto. Domaren klär sig i princip som en shintopräst. Före varje turnering hålls en separat reningsrit för turneringen som ombesörjs av domarna.

Sumo är förledande enkelt. Det gäller att få motståndaren att lämna ringen, alternativt att vidröra marken med någon annan del av kroppen än fotsulorna. I princip var allt tillåtet, men för att undvika långtgående skador har det introducerats ett antal otillåtna grepp, en brottare få exempelvis inte dra motståndaren i håret, inte slå med knuten näve, inte försöka peta ut ögonen på motståndaren eller slå mot bägge öronen med öppen handflata eller greppa tag i halsen. Däremot är det fritt fram att slå med öppen handflata mot motståndarens hals, något som förekommer nog så ofta. En match är oftast över på mellan 20 och 90 sekunder. Åskådarna förses med mat, dryckjom, japanska snacks, thé och annat under pågående turnering så stämningen i lokalen är oftast mycket livlig, inte minst eftersom spänningen stegrar sig ju senare på dagen det. Det är först då de stora namnen dyker upp för sina matcher.

Brottarnas gud, eller skyddshelgon om man så vill, är Nomi no Sukune som enligt Nihon Shoki skall ha brottats framför kejsare Suinin, kejsare under det första århundradet och del av kejsarsläktens mytiska ursprung. I sin match skall han ha sparkat och dödat Taima no Kehaya på direkt order av kejsaren. Hur stor sanning det ligger i detta är svårt att utröna men sumo ansågs länge vara en del av de japanska martialiska konstarterna, det är först på senare tid det betraktas som en underhållningssport.

För den som är stor, stark och lättrörlig kan det vara en lönande karriär att bli sumobrottare ifall man når status som sekitori, d.v.s. att man tillhör de två högsta divisionerna inom sumovärlden. Den som når ranking som yokozuna, den högsta, kan se fram emot en månadslön på lite över 200 000 kronor. Efter varje match man vinner håller domaren fram sin gunbai eller solfjäder där det ligger ett stort antal kuvert, vart och ett med 30 000 yen i. Mellan 300 000 och 600 000 yen för en vunnen match är inte ovanligt, eller mellan 20 och 40 000 kronor. Den som vinner hela turneringen får en vinstbonus på 10 000 000 yen eller 700 000 kronor. En årsinkomst på närmare 10 miljoner kronor är således inte onormalt för en högt rankad brottare.

En tanke på “Sumobrottare världen bäst betalda brottare

  1. Ping: Sumobrottningens skandalomsusade historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.