歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Sprudlande handel med Kina och Korea under 1200-talet

Lämna en kommentar

Hachimangu Minamotos tempel i Kamakura

Japans internationella relationer under Edo perioden sammanfattas i begreppet sakoku, det slutna riket. Det ger, om än oavsiktligt, intrycket att Japan historiskt varit isolerat, men innan det fanns maskiner som transporterade människor var det havet och vindarna som band dem samman. Så även om Japan geografiskt framstår som ett isolerat örike fanns det ett historiskt utbyte mellan Japan och fastlandsasien, men också Ryukyu som fram till 1609 var ett oberoende kungadöme. Idag tar bloggen därför en titt på Japans utrikes relationer under Kamakura perioden.

Yoritomos yngre bror Minamoto no Noriyuri var den som nedkämpade de kvarvarande styrkorna från Taira klanen nere på Kyushu, när han återvände till Kamakura medförde han gåvor som han lagt beslag på där nere, gåvor som härstammade från fastlandet. Yoritomo ansåg att Kyushu borde utvecklas för att ägna sig åt handel och utbyte med Korea och Kina. För det behövde han kontrollera Dazaifu, en något flexibel term som hänför sig både till en ort men också det regionala styre som relativt självständigt styrt ön, om än inte i opposition till Heiankyo.

Yoritomo utnämnde Amano Tokage till en nyinrättad post som Chinzei Bugyo ungefär ”Magistrat för Västra Riken” i ett försök att överta kontrollen av Dazaifu. Amano var ambitiös och när ett kinesiskt skepp landade i Shimazu no sho, en föregångare till Kagoshima, beslöt han att beslagta lasten. Shimazu var en shoen som tillhörde Konoe klanen, den då ledande grenen inom Fujiwara
klanen, och Konoe begärde att Yoritomo skulle beordra Amano att återlämna lasten. Då shogunatet fortfarande var nyetablerat och de ännu inte formaliserat sin maktstruktur ville Yoritomo inte utmana hovet utan beordrade att lasten skulle återlämnas. Dazaifu kom därför att kvarstå under dubbel kontroll, dels av hovet i Kyoto men också krigarna i Kamakura. I realiteten innebar det att Dazaifu kunde fortsätta att driva en egen utrikespolitik fri från resten av Japan.

De var intresserade av detta då de etablerat goda relationer till södra Sung, i norra Kyushu hade templen tagit emot arbetskraft och församlingsbor från Sung som medförde varor och metaller. Hakozakigu noterar att Sungfolk var ansvariga för 26 cho risfält i omgivningen. Vinsterna från templens utrikeshandel var så god att konkurrerande skolor passade på att kräva andras tempel i beslag då de, eller någon som representerade dem, begått oförrätter. Detta kan ses som bevis på att handeln med Kina var lönsam, och det var också därför Kamakura ville ha monopol på den.

När japanska pirater, kallade wako, i juni 1226 attackerade Koryo, ett av tre koreanska kungariken, resulterade detta i en upprörd protest till Dazaifu. Hojo, som vid den här tiden härskade i egenskap av regenter, tog detta till intäkt för att säkerställa sin kontroll över Dazaifu och genomförde en del personalrockader. Detta ledde till ökad, om än något snedvriden, handel mellan de två regionerna. Koryos produktionsförmåga avtog och deras export bestod allt mer av råmaterial medan efterfrågan på japanska färdiga produkter ökade. Snedvridningen medförde att antalet fartyg som gick till Koryo minskade för att istället sättas in i handeln med Sung som flödade, minst femtio skepp om året seglade över. Eftersom Japan själv inte använde mynt var efterfrågan på kopparmynt från Sung stark. 1242 återvände Saionji Kintsune från Sung med 100 000 kan i mynt, likamycket som södra Sung myntade under ett helt år. Det säger sig självt att detta fick kraftiga effekter för såväl Sung som Japan. Exempelvis byggde shogunatet en hamn i Yuihama strax i närheten av Kamakura för att kunna ta emot skepp direkt från Hakata på Kyushu och på det sättet undvika att hovet i Kyoto kom i närheten av lasterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.