歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Minamoto no Yoriie shogun endast två år

3 kommentarer

Minamoto klanens kontroll över Kamakura shogunatet började förfalla redan under den andra shogunen Minamoto no Yoriie. Som näst äldste son till Yoritomo, men äldste till hustrun, ägnade sig Yoriie åt de martialiska konsterna som fäktning, ridning och bågskytte. Fadern gick bort 1199 då Yoriie endast var 17 år gammal. Yoritomos hustru, Hojo Masako, hade redan under äktenskapet börjat agera bakom kulisserna för att Hojo klanen skulle fungera som regent för shogun på ungefär motsvarande sätt som Fujiwara klanen agerat i skuggan av kejsaren. Exempelvis gifte hon bort Yoriie med en Hojo dotter för att den vägen garantera klanens monopol på posten som regent.

Yoriie erhöll inte utnämningen till shogun förrän 1202, anledningen var att det fanns de inom shogunatet som förespråkade hans bror Senman som skulle utses till den tredje shogun men då med namnet Sanetomo. Han kritiserades för att vara allt för diktatorisk och för att fatta ensidiga beslut utan att rådgöra med sina rådgivare. Hans egen mor var på honom för att han inte först tog in råd och anvisningar innan han beslöt sig. Till slut gick hon så långt att hon förbjöd sin son att befatta sig med politik då han började upphäva flera av faderns beslut, många av dessa var egentligen beslut som moderns instigerat, men det kunde han ju inte gärna veta.

Ungefär ett år efter utnämningen till shogun tillsatte modern De 13:s Råd med uppgift att regera i shoguns namn. Som rådets ordförande utnämnde hon sin far. Yoriie sökte då stöd hos Hiki klanen som var motståndare till Hojo. Enligt apokryfiska berättelse skall modern ha uppsnappat den konversationen och varnat sin far så att han var redo. Fadern gick ett steg längre och bjöd in Hiki klanens överhuvud för överläggningar om shogunatets skötsel och en utökad roll för Hiki. När han anlände stacks han omedelbart ihjäl och ett mindre inbördeskrig mellan Hojo och Hiki bröt ut inom och kring Kamakura. Hojo klanen lyckades utrota Hiki klanen och Yoriie sökte sig till Shuzenji, ett tempel på Izu halvön. Hojo omringade templet så att han i princip hamnade i husarrest. Yoriie var sjuk men Hojo vågade inte ta några risker och då han inte avlidit bröt de sig 1204 in i templet och avrättade honom.

Den andre shogunen i den första dynastin innehade således inte posten mer än två år och gick en ond bråd död till mötes. Något som skulle visa sig lika mycket regel som undantag.

3 tankar om “Minamoto no Yoriie shogun endast två år

  1. Ping: Hipp hipp hurra, bloggen fyller två | 歴史館

  2. Ping: Varje dynastis mest okände shogun och vad de lär oss om dagens Japan | 歴史館

  3. Ping: Prominenta kvinnor i medeltidens Japan | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.