歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Minamoto no Yoritomo den förste hegemonen

17 kommentarer

Minamoto no Yoritomo var den förste shogun som också av historien kommit att anses vara den förste hegemonen. De som innehaft titeln före honom hade varit provinsgeneraler på norra Honshu med uppgiften att hålla kvar emishi som idag för det mesta jämställs med ainuEzo, numera Hokkaido. Han räknas därför som grundare av det som kallas Kamakura shogunatet efter den plats han valde för sitt styre. Han var en helt annan personlighet än de som skulle etablera det andra shogunetet, kallat Muromachi och det tredje, kallat Edo, samtliga efter de platser där shogun valde att verka.

Precis som många av Japans främsta ledare härstammade Yoritomo från det som idag är Nagoya, han föddes i Atsuta, Owari provins, idag en del av storstaden, då en shoen eller herrgårdsliknande jordbruk. Hans far Minamoto no Yoshitomo var gift med en dotter till Fujiwara no Suenori och därigenom kunde han påvisa klantillhörighet med Seiwa Genji, den del av kejsarklanen som historiskt försett kejsaren med shoguner för att hålla gränsen i norr.

De kejserliga kassakistorna började sina under andra hälften av 1100-talet och detta ledde till allt bittrare fraktionsstrider inom kejsarens hov. Dessa tog sig formen av successionstvister, de stora klanerna med kejserlig bakgrund var Taira, som kontrollerade Japan väster om Kyoto och Minamoto som kontrollerade de östra landskapen. Genom att stödja olika tänkbara arvingar till den sittande kejsaren hoppades de kunna manövrera till sig kontrollen över hovet. En sådan successionsstrid slutade i det som kallas Hogen revolten då två tidigare kejsare, Toba och Sutoku var för sig med hjälp av de associerade klanernas stöd hade för avsikt att bakom kulisserna kontrollera den unge och nytillträdde kejsare Konoe, planerna gick i baklås då Konoe plötsligt avled, möjligen med bistånd av något gift. En bitter strid om vem som skulle tillträda tronen bröt ut och då avled i sin tur Toba och en bror till honom passade då påpassligt att lägga beslag på de tre kejserliga regalierna och forcera igenom sokui eller ceremonin för trontillträdet. Kejsare Go-Shirakawa hade genomfört en oblodig statskupp. Taira och Minamoto klanerna radade nu upp sig bakom de tvistande kejsarfraktionerna, men inte mot varandra. Delar av Taira och Minamoto stödde Go-Shirakawa medan andra delar av Minamoto och Taira stödde Sutoku. Den klanlojalitet som samurajerna är kända för hade alltså ännu inte etablerats.

Segrande ur striderna gick Taira no Kiyomori som därmed också tog på sig posten som klanledare för Taira klanen. Go-Shirakawa satt därmed säkert på Krysantemumtronen och kunde därför dra sig tillbaka som klosterkejsare och ifrån den positionen kom han att kontrollera hovet under inte mindre än fem kejsare. För att garantera sin maktposition skickade han Yoshitomos tre söner, Yoritomo, Noriyori och Yoshitsune till inre exil. Kiyomori började agera allt mer självsvåldigt i kejsarens namn. Detta fick Go-Shirakawas son Prins Mochihito att påkalla mobilisering av Minamotos styrkor för att slå ner Tairas självsvåldiga styre. Yoritomo passade då på att deklarera sig själv som klanöverhuvud, något som mötte på motstånd från några av hans farbröder.

1181 avled Kiyomori och klanen leddes nu av Taira no Munemori, Yoritomos bröder Noriyori och Yoshitsune besegrade Munemori i ett antal kritiska bataljer som gav dem tillgång till Kyoto. Taira flydde staden med den unge kejsare Antoku, men Minamoto kom ikapp dem och i slaget vid Shimonoseki lyckades de slutligen besegra dem totalt och installerade nu sin egen kejsare, Go-Toba. I utbyte fick Yoritomo rätten att utse jito och shugo ungefär landshövdingar och landsfiskaler. Han fick också titeln Seii Taishogun den som i realiteten skulle styra Japan fram till 1858.

17 tankar om “Minamoto no Yoritomo den förste hegemonen

 1. Ping: När det endast fanns rum | 歴史館

 2. Ping: Hipp hipp hurra, bloggen fyller två | 歴史館

 3. Ping: Japans historiska relationer med Korea | 歴史館

 4. Ping: Kanagawa prefektur | 歴史館

 5. Ping: Mannen som kunde startat första shogun dynastin | 歴史館

 6. Ping: Japans nationalromantiska problem | 歴史館

 7. Ping: Japans religiösa trankilism | 歴史館

 8. Ping: Meisho den nionde kvinnliga kejsaren | 歴史館

 9. Ping: Vad var egentligen en shogun? | 歴史館

 10. Ping: Prominenta kvinnor i medeltidens Japan | 歴史館

 11. Ping: Hogen upproret 1156 inledningen till Japans första inbördeskrig | 歴史館

 12. Ping: Filosofisk överlägsenhet eller begränsad kunskapsnivå? | 歴史館

 13. Ping: Tre dynastier Shogun del 1 | 歴史館

 14. Ping: Kenmu restoreringen en parentes i Japans historia | 歴史館

 15. Ping: Den japanska trädgårdens historiska utveckling | 歴史館

 16. Ping: Japanska svältkatastrofers historia | 歴史館

 17. Ping: Japanska domstolsväsendets historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.