歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Draken av Echigo mot Tigern av Kai

5 kommentarer

Uesugi Kenshin var mer känd som Draken av Echigo, den provins han regerade över som numera kallas Niigata, men för sina mannar var han kort och gott Krigsguden. Den buddistiska krigsguden heter Bishamonten och hans manskap var övertygade att Uesugi var krigsgudens avatar. Möjligheten har hans skelögdhet bidragit till detta, det är åtminstone så han återges i porträtten. Av Ashikaga shogunen utnämndes han till Kanto kanrei eller befälhavare över östra Japan, i Kyoto betraktades han således som den starkaste daimyo i öster. En åsikt som delades av hans grannar.

Kososun alliansen bestod av Takeda Shingen, Hojo Soun och Imagawa Yoshimoto som alla höll i de provinser som låg i anslutning till Echigo. Utan att gå ihop i en gemensam försvarsallians fruktade de att Kenshin lätt skulle förgöra dem. Särskilt Shingen var Kenshins ärkerival, de möttes i inte mindre än fem slag vid Kawanakajima och i det ena stod de öga mot öga och bägge visade fram martialisk förmåga som gick utan på de mesta. Kawanakajima är ett floddelta där floderna Chikuma och Sai flyter samman. De möttes där vartannat år, nästan som en ritual, men 1559 var de bägge upptagna på annat håll. När de skulle stråla samman igen 1561 hade flodernas strategiska värde stigit radikalt. Bataljerna omfattade allt större trupper och artilleri hade tillkommit efter handel med portugiser och spanjorer inletts. Floderna var därför allt viktigare för logistiken och ett delta där två floder sammanstrålade var ett självklart krigskap.

Kenshin befann sig uppe på en bergssida betraktande dalen där Shingen hade en mindre borg kallad Kaizu. Det naturliga hade varit att komma nerstormande från bergsväggen i gryningen för att överraska manskapet på borgen. Men Kenshin insåg att han då löpte risken att fastna i en kniptångsmanöver ifall Takeda klanen stod beredda med trupper på bergets baksida. Istället smög han ner under natten, klädde hästarnas hovar i filt så de skulle vara ljudlösa, och startade sin överraskningsattack från mycket närmare håll. Slottets befälhavare, Yamamoto Kansuke, försvarade det tappert men Uesugi var överlägsen. När han insåg att de skulle förlora drog han sig undan och begick traditionsenligt seppuku. När liket senare undersöktes fann man inte mindre än 80 kulor i rustningen och kroppen.

Sporrade av framgången fortsatte de mot Takeda Shingens fältstab. Takeda klanen ansågs ha Japans bästa kavalleri, men nu blev de tagna på sängen och fick aldrig möjlighet att organisera sig. Kenshin red rakt in i Shingens personliga kvarter och attackerade honom med sin katana men Shingen lyckades försvara sig med sin gunbai, en solfjäder av metall som kunde fungera som en minimal sköld. En av Shingens livvakter lyckades spetsa Kenshins häst med sitt spjut så den galopperade iväg i panik. Detta ögonblick är ett då historiens gång hade kunnat ta en helt annan väg. Hade Kenshin lyckats döda Takeda Shingen och därmed övertagit hans domän hade han i ett slag blivit Japans störste provinsfurste.

Vill du läsa mer om Takeda Shingen, Uesugi Kenshin och andra kända samurajer? Köp då ”Vägen till Shogun”, finns på Amazon.

5 tankar om “Draken av Echigo mot Tigern av Kai

  1. Ping: Kososun alliansen – samurajen som konspiratör | 歴史館

  2. Ping: Niigata prefektur | 歴史館

  3. Ping: Nattliga slaget vid Kawagoe borg | 歴史館

  4. Ping: Honda Tadakatsu – den obesegrade samurajen | 歴史館

  5. Ping: Mannen som nästan tog över Japan | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.