歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Makten bakom kulisserna hette Fujiwara

13 kommentarer

När gamla japanska kejsare nämns påpekas det nästan garanterat i efterföljande sats att det var Fujiwara klanen som i realiteten styrde. Men vem var denna klan och hur kunde de tillåta sig usurpera kejsarens makt utan några protester? För att förstå detta måste vi först acceptera att i Japan är blod inte tjockare än vatten. Därför kom klaner att bli viktigare än familjer. Kusinbarn och bryllingar var lika viktiga som egna barn, och eftersom polygami var normen blev det också många barn åt alla möjliga håll (även om barnadödligheten var hög). Adoptioner var vanligt förekommande eftersom det var ett sätt att rekrytera utomstående kompetens. Klanen drevs helt enkelt mer som ett företag än en släkt.

Fujiwara klanens grundare hette Nakatomi no Kamatari (kontrollfråga; Var höll John McClane och Hans Gruber till?) och var mannen bakom Taika reformerna som syftade till att centralisera makten runt kejsarens person baserat på kinesisk konfucianism. Som belöning för sin insats fick han den honorära titeln Fujiwara och hans ättlingar kom att dominera kejsarhovet ända in i våra dagar. Fujiwara antog formen av deras namn när de etablerade tempel där deras uji eller klangud tillbads. Kamatari och hans bröder såg snabbt till att alla kejserliga gossebarn som föddes gifte sig med någon av deras döttrar. Det är troligen den enda klan i japansk historia där döttrar värderades högre än söner.

Genom dessa ingiften garanterade de sig att nästa kejsargeneration garanterad hade en mor som hette Fujiwara, därigenom kunde de göra anspråk på de två regentposterns; sessho och kanpaku. Precis som gamla svenska kungar förlitade sig på sin drots och sin marsk för att utöva styret, var kejsaren beroende av dessa två regenter. De kontrollerade både informationen till och från kejsaren och hade dessutom det exklusiva tolkningsföreträdet. Inledningsvis tog de inte på sig dessa roller i någon uttalad brutal makthunger, utan gjorde det för att skydda kejsarens person i takt med att politiska beslut kom att överskugga de religiösa. Det etablerade ett sekretariat för de politiska besluten, kallat mandokoro, så att de politiska besluten i görligaste mån var frikopplad från kejsaren som individ. Det skulle visa sig långsiktigt hållbart då någon statskupp riktad mot kejsaren aldrig förekommit. Några stycken har med stor sannolikhet lönnmördats då de varit bromsklotsar för nödvändiga reformer, men de ersattes alltid med en logisk arvinge.

När en del, ofta lite yngre, kejsare satte sig till motvalls, reagerade Fujiwara med att låta gossebarn efterträda dem så att de garanterat inte skulle få problem med sitt styre. När de sedan kom upp i 20 års åldern fick de gå i kloster, ta tonsuren, och ägna sig åt meditation. Under tiden växte sig Fujiwara klanen så stor och mäktig att de fick uppdelas i olika klangrenar. De största är Hokke, Nanke, Shikike, Kyoke och Konoe, namn som fortfarande återfinns i hovpersonalen. Den ende som lyckades motstå klanen var kejsare Daigo som regerade 897 till 930 (se även detta). Men även han var beroende av Fujiwara klanens politiska erfarenheter så han kunde aldrig göra sig av med dem.

Under senare delen av 1000-talet lade de mycket tid på att driva sina herrgårdsliknande jordbruk, shoen, och beviljade sig själva skattefrihet och andra privilegier. Detta ledde så småningom till framväxten av en missnöjd krigarklass kallad samurajer. Under slutet av 1100-talet tappade de den militära kontrollen, men även om Japan framöver styrdes av militärjuntor kallade shogunat, kom Fujiwara att behålla kontrollen över hovet och kejsare, fram till Hirohito fortsatte kejsarna att gifta sig med kvinnor från Fujiwara klanen, främst Shikike grenen. Akihito är den förste som själv valt sin gemål, mycket tack vare en amerikansk guvernant. Andra kända medlemmar ur Fujiwara klanen är Murasaki Shikibu och Hosokawa Morihiro som var premiärminister 93 – 94.

13 tankar om “Makten bakom kulisserna hette Fujiwara

 1. Ping: Himlens regent står över det politiska | 歴史館

 2. Ping: Rivaliserande författarinnor under Heian perioden | 歴史館

 3. Ping: Kan Japan bli permanent medlem av FN:s säkerhetsråd? | 歴史館

 4. Ping: Homosexualitetens historia i Japan | 歴史館

 5. Ping: Vad Die Hard kan lära oss om Japans förmedeltid | 歴史館

 6. Ping: Ashikaga Yoshikatsus död blev inledningen till sengoku perioden | 歴史館

 7. Ping: Poesi från Japans Heian period | 歴史館

 8. Ping: Japans första huvudstad | 歴史館

 9. Ping: Go-Sakuramachi Japans tionde kvinnliga kejsare | 歴史館

 10. Ping: Kamakura shogunatet efter Kublai Khan | 歴史館

 11. Ping: Vad var egentligen en shogun? | 歴史館

 12. Ping: Hogen upproret 1156 inledningen till Japans första inbördeskrig | 歴史館

 13. Ping: Tre dynastier Shogun del 1 | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.