歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Shogunens hemliga stad

12 kommentarer

De tre shogun ätterna höll till i tre olika städer. Minamoto, den första ätten, satte upp sitt styre i Kamakura, idag en pittoresk badort med ett stort antal fascinerande tempel att besöka. Ashikaga, den andra ätten höll till i Blomsterpalatset, Hana no gosho, som låg i stadsdelen Muromachi inne i Kyoto. Och den tredje ätten, Tokugawa, hade sin borg i Edo. Men de hade en plats till som blev minst lika viktig, Sunpu, som idag heter Shizuoka, dit de drog sig när de blev Ogosho, den titeln en pensionerad shogun tog sig.

Sunpu hade sedan Imagawa klanen byggde ut staden på 1500-talet gått under smeknamnet Östra Kyoto. Sunpus formella namn var Suruganokuni Fuchu och det skrivs 駿河国府中 plocka ut första och fjärde tecknet och det skrivs 駿府 som läses Sunpu och egentligen bara betyder ”huvudstad i Suruga provins”, namnet är således aningslöst fantasibefriat. Imagawa gick så långt att han även gav kvarter och gator samma namn som i Kyoto så att besökare därifrån genast skulle känna sig hemma. Efter att Imagawa Yoshimoto led ett svidande nederlag vid Okehazama och själv satte livet till invaderades staden av Takeda Shingen som plundrade och brände staden.

När Tokugawa Ieyasu besegrat Takeda klanen intog han staden där han som barn spenderat sin tid som gisslan, ett begrepp som lika gärna kunde kallas adoptivbarn, hos Imagawa och satte igång återuppbyggnaden. Han restaurerade den till sin forna glans och efter bara ett årtionde bestod staden av 96 cho och hade mer än 100 000 invånare, nästan på storlek med Kyoto, Osaka och senare Edo vid den här tiden.

Ieyasu var shogun endast i två år, mellan 1603 och 1605. Anledningen var att han ville säkerställa en familjedynasti och enklaste sättet att göra det var att stå åt sidan för sin efterföljare. När sonen Hidetada efterträdde honom som shogun tog han sig titeln Ogosho och bosatte sig i Sunpu borg. Ogosho, som betyder ”Stora Ärevördiga Platsen”, var en omstridd titel. Kejsaren titulerades Gosho eller ”Ärevördiga Platsen”, som pensionerad shogun framstod det som om Ieyasu placerade sig ovanför kejsaren eftersom han var Stor. Men titeln hade historiskt prejudikat, tidigare shoguner hade också nyttjat titeln sedan de dragit sig tillbaka. Titeln kom att ge upphov till en helt ny term i japanska ogosho seiji som i översättning blir det något otympliga ”pensionerad shogun politik”, och innebär att han trots sitt tillbakadragande fortsatte att utöva stort politiskt inflytande bakom kulisserna. Något som har lång tradition i Japan.

När Ieyasu gjorde detta etablerade han samtidigt prejudikat för sina efterkommande, och hade han vetat om konsekvenserna är det möjligt att han tänkt sig för en extra gång innan han fattade sitt beslut. Men då, när det skedde, var det säkert en utmärkt idé. Edo var fortfarande under uppbyggnad, Hidetada behövde etablera sig som härskare och hade fullt upp med organisationen av sin administration. Ieyasu kunde på det här sättet fokusera på de västliga domänerna som ännu inte var helt tyglade och bara gick och väntade på att få revansch efter förlusten vid Sekigahara några år tidigare.

Hidetada ansåg att faderns beslut inte bara var klokt utan även smart eftersom det frigjorde en från allt ceremoniellt ansvar. Han följde därför i pappans fotspår och lät sonen Iemitsu få växa in i rollen som shogun, medan han behöll kontrollen över de större policybesluten. Iemitsu dog emellertid på sin post och fick därför aldrig tillfälle att dra sig tillbaka till förmån för en son.

De åttonde, nionde, elfte och femtonde shogunerna innehade också titeln som Ogosho och drog sig tillbaka till Sunpu, men deras öden var helt annorlunda. Bloggen återkommer till dem någon gång i framtiden.

12 tankar om “Shogunens hemliga stad

 1. Ping: Hipp hipp hurra, bloggen fyller två | 歴史館

 2. Ping: Japansk polis med tortyr sedan 1600-talet | 歴史館

 3. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

 4. Ping: Japans historiska relationer med Korea | 歴史館

 5. Ping: Tokugawa Ieyasus barndom | 歴史館

 6. Ping: Hedonistshogunen | 歴史館

 7. Ping: Den förste kejsaren av den nya stammen – Meiji och hans tid | 歴史館

 8. Ping: Avslutningsshogunen | 歴史館

 9. Ping: Slaget vid Okehazama | 歴史館

 10. Ping: Shizuoka prefektur | 歴史館

 11. Ping: Meisho den nionde kvinnliga kejsaren | 歴史館

 12. Ping: Prominenta kvinnor i medeltidens Japan | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.