歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Prostituerad mördad av sedeslös provinsfurste

3 kommentarer

Japanerna älskar sina rankinglistor, universitet rankas, arbetsgivare rankas, bilmärken och ramenkrogar rankas. Därför är det inte heller så konstigt att prostituerade rankades en gång i tiden. Yoshiwara i Edo var den optimala bordellstaden, shogunatet beviljade verksamhetslicens och därmed skydd mot andel av inkomsterna (och troligen en del rabatter). Den allra finaste rankingen för en prostituerad var Oiran, en floxblomma, men ordet har egentligen en annan etymologi. Och det allra finaste en Oiran kunde bli var Takao Dayu, ett namn som tilldelades den bästa, vackraste (och mest inkomstbringande) i Takaostallet. Även bordellhus som Yoshino och Yugiri hade sina Dayu, men de ansågs inte vara riktigt i klass med Takao husets förnämsta. Det förekom elva generationer Takao Dayu, den mest intressanta var andra generationens.

Om det stackars flickebarnets bakgrund vet vi inget, bönder sålde sina döttrar vid torka, de var ett slags reservkapital som kunde avyttras när dåliga tider närmade sig. Sannolikt har hon sålts till bordellen vid fem, sex års ålder. Där har hon tagit sig igenom lärlingssystemet, lagat thé åt de aktiva, burit fram badattiraljer och hälsat kunder välkomna. Bordellägaren Miura lade märke till att kunderna gav henne lite extra uppmärksamhet. Det verkade som att ifall ödet nu bestämt att hon skulle växa upp på en bordell så ville hon bli den bästa av alla prostituerade. Hon fick sitta bakom skärmar och lära sig gebitet konkret. Hon förstod snabbt att vara svårfångad inbringade de rikaste klienterna och intog därför ofta en nedsättande lite avvisande attityd till olika propåer.

En som blev tokig i henne var Date Tsunamune, sonson till den store Date Masamune i Sendai. Tsunamune var fullblodshedonist, till den grad att hans seniora vasaller oroade sig över sedeslösheten. När han kom på besök en gång i Yoshiwara, efter att ha blivit avspisad ett flertal gånger, tyckte Dayu synd om honom och ville avspisa honom på ett fint sätt. Hon tackade därför ja, men priset var guld och silver som motsvarade hennes kroppsvikt, helt övertygad om att det var för högt. Men Tsunamune beställde fram en slaktvåg, bad Dayu lägga sig i ena vågskålen och fyllde den andra med guld och silver tills de var i jämvikt. De begav sig ut på en flodfärd med en av de nöjesfartyg som seglade på Sumida floden och servade klientelet i Yoshiwara. Hon tyckte nu genuint synd om Tsunamune och ansåg sig inte längre kunna förleda honom. I ett anfall av uppriktighet berättade hon att det fanns en annan ung man som redan hade friköpt henne ur Miuras stall och att ädelmetallerna givetvis skulle återbetalas. Men Tsunamune drabbades av ett raserianfall, drog fram henne i fören på båten och stack ihjäl henne. Längre fram på flodbanken stod en staty av guden Inari, han skall där ha bett för hennes själ.

Anledningen att den här historien kom i dagen var att de seniora vasallerna i Sendai var så orolig för sin furste och hans skörlevnad i kombination med uppenbara problem med impulskontrollen. De uppvaktade därför shogunatet, bad dem avsätta Tsunamune till förmån för hans fyraårige son. En åtgärd som shogunatet oftast drog sig för att vidta, då det lade väl mycket makt i händerna på vasallerna och kollektivt ledarskap skapade fler problem än det löste. Men mot bakgrund av den här historien gick de med på det, problemet var att det saknades bevis. Då som nu lades det inte särskilt stora resurser på en försvunnen prostituerad, även om hon var den högst rankade. Flera år senare var regnperoden anmärkningsvärt lång och stora mängder regn föll. Sumida svämmade över och drog med sig statyn av Inari. När den reparerats och skulle resas igen hittade man skelettet av en kvinna.

Lägg märke till de höga platåskorna på damen till vänster, endast Oiran fick klä sig i sådana skor.

3 tankar om “Prostituerad mördad av sedeslös provinsfurste

  1. Ping: Hedonistens paradis i Edo | 歴史館

  2. Ping: När polisen agerade sutenörer | 歴史館

  3. Ping: Geishans historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.