歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Några första stapplande steg i Kyoto.

5 kommentarer

Till Kyoto anländer man med tåg. Antingen med Shinkansen från Tokyo, eller med Tokkyu Haruka från Kansai (Osaka) International. Bägge är effektiva snabbtåg och därför egentligen lite olämpliga, man bör nämligen närma sig Kyoto lite försiktigt. Ett bra tips är därför att stiga av en station före Kyoto och där byta till ett mjölktåg, eller som japanerna kallar dem kakueki teisha som betyder tåg som stannar vid varje station. Det ger bättre överblick och man förstår genast vad som skiljer Kyoto från andra japanska städer. Kyoto är mer utspritt, det byggs inte på höjden, så att flanera i Kyoto är en ljusare upplevelse, fast det kräver bättre promenadskor då avstånden är längre.

Stationen är en gigantisk kontrast till de historiska vingslag som dominerar Kyoto, istället är det en futuristisk monolit som mer påminner om Starship Enterprise. Det vimlar av restauranger och på Kyoto Ramen Koji får man nog den bästa ramen i hela stan, passa på att ta en skål innan du lämnar stationsområdet. Passa också på att gå in på Isetan och deras matavdelning, köp med en bento och en flaska vin, helst med skruvkork. Gå ut ur stationen mot norr. På vänster sida passerar du Kyoto Tower och hela nästa kvarter upptas av Yodobashi Camera, en elektronikaffär som får Media Markt att framstå som småhandlare, motstå frestelsen, åtminstone just nu. Du kommer fram till en jättekorsning, passera den men håll dig så långt till vänster, vägen delar sig nämligen strax efter korsningen. Lite längre fram har du Higashi Honganji huvudtemplet för en av de två största buddistiska sekterna i Japan. Under förutsättning att någon speciell ceremoni inte pågår är templet öppet för allmänheten. Gå in här och njut av stillheten, låt själen få ro, njut av din bento och vinet. Promenera i maklig takt runt hela komplexet, det är oerhört stort, tre kvarter brett och tio långt. Mer än en halv kvadratkilometer stort och med olika byggnaderna som fascinerar med sin ålderdomliga buddistiska konst.
Räkna med att spendera minst fyra timmar här, åtminstone om du inte är den jäktande typen.

Härifrån drar vi oss ut till Kiyomizu-dera eller det Rena Vattnets Tempel. Det är en tämligen intetsägande promenad längs stora breda boulevarder omgivna av kontorskomplex. Det finns roligare vägar att gå, men för en förstagångsbesökare är det alldeles för lätt att gå vilse. Antingen ta en taxi, eller gå upp till nästa korsning, som väl består av åtta filer ungefär och ta en buss österut. Avståndet är knappt tre kilometer så taxi är inte särskilt dyr. Är det höst och kväll får du inte missa tillfället. Templet ligger ut mot en sluttning, området kallas Higashiyama som är östra berget, och tempelparken undertill lyses upp från marken så det ger effekten att träden i parken står i brand, inte minst då löven slagit om till rödbrunt. Templet öppnades av munken Enchin om vilket lite är känt men han skall ha etablerat templet år 798 för den buddistiska sekten Hossoshus räkning. Sekten hade stor intellektuell betydelse för buddismens introduktion, men kom snabbt i bakvattnet på de två dominerande sekterna Tendai och Shingon. Så småningom var sektens enda inkomster de från turister som besökte deras två stora tempel, varav Kiyomizudera var det ena, men chefsprästen var obenägen att låta pengarna gå vidare till centralorganisationen. Efter slutet av andra världskriget bröt sig templet ur Hossoshu och är numera ett helt fristående tempel. Trots den stora turistkommersen kring templet bedrivs det fortfarande meditation och bönestunder, vilket kan vara lite svårt att ta till sig när man kommer som besökare.

Efter detta är vi redo för nöjesdistrikten, vi börjar med Gion.

5 tankar om “Några första stapplande steg i Kyoto.

  1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  2. Ping: Tre dynastier shogun – skillnader och likheter | 歴史館

  3. Ping: Kyoto prefektur | 歴史館

  4. Ping: Osaka prefektur | 歴史館

  5. Ping: Kenmu restoreringen en parentes i Japans historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.