歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Japans första inbördeskrig

1 kommentar

Kejsare Tenchi styrde Japan från Omikyo, en av flera huvudstäder under Asuka perioden. Han lade ner alla resurser på att efterlikna Tang dynastin i Kina av fruktan att om Japan inte framstod som starkt och rikt skulle Kina frestas att skicka trupper och invadera riket, ett tema som skulle upprepas 1 200 år senare, men då var de fruktade inkräktarna västerlänningar. Uppenbarligen anser japanerna deras land vara suktat efter av utlänningar. Han var därför mån om att efterträdas av någon med förmågan att stå upp emot Tang om det skulle behövas. Valet skulle leda till Japans första palatsrevolution och inledningen av en ny tidsera.

Kejsarens ”propra rum” hade inte lyckats frambringa någon arvinge, han hade därför funderat på om hans yngre bror, prins Oama som ansågs habil, kunde tänka sig ta över Krysantemumtronen när tiden var mogen. Samtidigt ville han helst att någon av hans söner med någon av de ”intilliggande rummen” skulle efterträda honom, men den äldste, prins Takeru var döv, och näste son prins Otomo ansågs handlingskraftig och läraktig, men modern var av låg börd och han ansågs därför mindre lämpad. Prins Oama var helt inställd på att han skulle komma att ta över. Men Tenchi var en viljestark man och bearbetade de seniora rådgivarna inom hovet och visade upp pojkens styrkor när de visade sig.

670 blev han allt sämre och förstod att han inte hade långt kvar. Han ville nu försäkra sig om att Otomo skulle ta över och tillkallade Oama till sin sjukbädd. Han frågade brodern om han var beredd att överta tronen. Men Oama hade förstått att något var i görningen, istället för att svara ärligt sade han att han ville gå i kloster och meditera. Tenchi lät sig nöja med det svaret, hade Oama sagt något annat hade Tenchi planerat att anhålla honom för högförräderi och få sin bror avrättad. Istället avreste brodern till munkarna i Yoshino och bidade sin tid. Tenchi kunde därmed deklarera att Otomo skulle efterträda honom. Nöjd med sitt värv somnade han in i början av 672.

Det är oklart huruvida han någonsin fick tid att genomgå kröningsceremonin, men kejsare Meiji gav honom 1870 postumt kejsarnamnet Kobun. I de gamla skrifterna är han därför endast omtalad som prins Otomo och hans styre varade inte mer än drygt ett halvår. Hans farbror ägnade inte mycket tid åt att meditera, istället rekryterade han allierade ute i provinserna. Framåt sensommaren 672 ansåg han sig ha tillräckligt med soldater och vapen för att försöka sig på en palatskupp. Stridigheterna varade i ungefär en månad, var vitt spridd runt Kinki och kriget är känt som Jinshin upproret. Till slut lyckades Oama att tränga in Otomo vid berget Narayama, övermakten blev för stor Otomo flydde upp på berget där han hängde sig själv. Tydligen var bruket att skära upp magen ännu inte introducerad, men skammen att förlora i strid fanns där redan.

Triumfatoriskt red han in i Asuka och besteg tronen som kejsare Tenmu, faktum är att han är den förste kejsaren som använde titeln tenno eller himlens regent som i väst översätts till kejsare. Föregångarna har fått titeln postumt.

En tanke på “Japans första inbördeskrig

  1. Ping: Ninja och ninjutsus historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.