歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Hidetada var tillfälligheternas shogun

8 kommentarer

Tokugawa Hidetada mer administratör än krigare

Tokugawa Hidetada mer administratör än krigare

Tokugawa Hidetada är Tokugawa dynastins andre shogun, men egentligen ville fadern helst haft en annan av sina söner på posten. Hidetada var Ieyasus tredje son och en härförare av det mer mediokra slaget, men hans eftermäle är betydligt mer positivt än den bild fadern hade av honom. Utan hans insatser hade Edo aldrig vuxit till att bli den jättestad den så småningom blev. Ursprungligen hade Ieyasu tänkt sig att hans äldsta son skulle ta över, men Oda Nobunaga hade andra planer.

Tokugawa Nobuyasu som han blivit känd som postumt var en skicklig krigare som, för hans del, olyckligtvis stod under sin mors inflytande. Han deltog exempelvis med bravur vid Slaget vid Nagashino 1575. Hans mor var Ieyasus första hustru som resultatet av nödvändiga politiska hänsyn, han hade inte mycket till övers för henne och behandlade därför inledningsvis sonen kallt och med distans, men i takt med att sonen visade framfötterna på slagfältet ökade hans respekt och tilltro till grabben. Tyvärr hatade hans mor Oda klanen och konspirerade med Takeda Shingen om att försöka krossa Oda. I det sammanhanget nyttjade hon sonen för att skicka meddelanden och detta fick Nobunaga vetskap om. Han föreslog Ieyasu att det kunde vara lämpligt att mor och son begick seppuku, när det gällde hustrun hade han inga problem, han var närmast lättad över att Nobunaga gav honom skäl att bli av med henne, däremot hade han svårare när det gällde sonen. Tydligen hade han blivit så viktig för klanens framtid att Ieyasu var tveksam, men i slutändan valde han att ställa sig lojal med sin furste.

Hans andra son Hideyasu tillkom med en av hustruns tjänarinnor, för att inte dra på sig hennes vrede valde han därför att flytta tjänarinnan till en av hans mest lojala vasaller. Det innebar också att han aldrig utvecklade någon relation till honom, trots detta skulle hans vasaller, när tiden var inne, rekommendera honom att utse Hideyasu till sin efterträdare som shogun.

Hidetada var akademiskt lagd och hade inte så mycket till övers för den militära uppväxt som förväntades av en krigarson, han föredrog att sitta under trädens skugga och läsa böcker, närmast som tjuren Ferdinand. I puberteten insåg han dock att utan militär kunskap skulle han aldrig vinna omgivningens respekt och satte igång ett intensivt träningsprogram. Han deltog i ett flertal slag och skötte sig sådär, undvek de värsta misstagen men lyckades inte imponera på sin far eller dennes vasaller. Hans chans till ett stort genombrott skulle komma vid Slaget vid Sekigahara dit han skulle komma via en omväg för att kunna falla fienden i ryggen. Ieyasus plan var genial, sonen skulle få en chans att visa fram militära talanger samtidigt som fienden skulle trängas in mellan två arméer.

Hidetadas problem var att han aldrig kom fram i tid, på vägen fick han för sig att attackera ett fort som tillhörde motståndarsidan, men fadern hade uttryckligen instruerat honom att endast lämna en tillräcklig vaktstyrka för att de inte skulle våga lämna borgen. Fortets herre som var allierad med Ishida Mitsunari var dock en slug herre som visste att lura in Hidetada i en belägring som han varken hade tid eller råd med. Resultatet blev att Hidetada anlände när slaget redan var över och fadern vägrade först att ta emot honom. Den sena ankomsten hade mycket väl kunnat innebära att Västarmén segrat då slaget länge böljade fram och tillbaka.

När Ieyasu runt 1604 började diskutera efterträdare med sina rådgivare menade de flesta att Hideyasu var den mest kvalificerade och att det skulle stensätta primogenitur för framtiden. Det senare tilltalade Ieyasu eftersom han ville undvika arvstvister och framförallt eventuella regentaspirationer bland mödrar och hustrur till framtida shogunpretendenter. Samtidigt var han på det klara med att man fick inte alltid de söner man önskade sig, Toyotomi Hideyoshi var ett praktexempel. Han ville därför gärna sätta ett prejudikat för agnatisk primogenitur. Dssutom var Hidetada en habil administratör, och om hans idé om ett fredligt Japan enat under en shogun skulle bestå var det antagligen viktigare att kunna styra än att kriga. Så i slutändan valde han ändå Hidetada som tillträdde som shogun redan 1605, 26 år gammal. Han regerade i 18 år innan hans egen son Iemitsu övertog posten.

8 tankar om “Hidetada var tillfälligheternas shogun

  1. Ping: Den ofrivillige shogunen | 歴史館

  2. Ping: Japans första miljökatastrof | 歴史館

  3. Ping: Dejima var Tokugawas fönster mot omvärlden | 歴史館

  4. Ping: Osaka prefektur | 歴史館

  5. Ping: Meisho den nionde kvinnliga kejsaren | 歴史館

  6. Ping: Vad var egentligen en shogun? | 歴史館

  7. Ping: Prominenta kvinnor i medeltidens Japan | 歴史館

  8. Ping: Kumamoto borgs historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.