歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

De varma badens nakna umgänge

5 kommentarer

För den som endast gör en resa i sitt liv till Japan finns det naturligtvis vissa saker som absolut inte får missas eftersom de endast kan upplevas där. Exempel på sådant är besök på en sushikrog i Tsukiji, Tokyos gigantiska fiskmarknad, en tripp till Kyoto för annorlunda sevärdheter, och en natt på ett onsen, Japans heta källor kring vilka det garanterat alltid finns ett traditionellt gästgiveri, ett ryokan. För den som stannar i Tokyo rekommenderas antingen Hakone i syd eller Kinugawa i norr, Hakone kan nog betraktas som mer av en turistfälla än Kinugawa, men å andra sidan är det möjligt att göra en dagsutflykt och endast betala för badet. Men då går man också miste om middagen som är minst en lika stor händelse som badet.

Onsen är några av de äldsta företag som fortfarande bedriver verksamhet. Det äldsta av dem heter Keiunkan och ligger mindre än två timmars tågresa från Tokyo, här får man service som förfinats i mer än 1300 år. Onsen har med andra ord en lång tradition i Japan och är tveklöst det som japanerna spenderar mest av sina respengar på. Att lägga sig på onsen en tre eller fyra gånger om året är på intet sätt ovanligt, och när de kommer upp i åldrarna åker de gärna en gång i månaden. Dels för luftombytet men mest för hälsoeffekterna och maten.

För japanen handlar onsen ursprungligen om hadaka no tsukiai eller ”naket umgänge”. I ett hierarkiskt och formaliserat samhälle som det japanska var det nakna umgänget, ungefär som en finsk bastu, ett tillfälle för olika samhällsklasser att umgås fritt över gränserna och ventilera åsikter utan risk för vedergällning eller konsekvenser. Av den anledningen var onsen också könsneutrala, män och kvinnor badade tillsammans, men efter den amerikanska ockupationen är det numera undantag, även om en del onsen erbjuder speciella konyoku eller gemensamhetsbad.

Eftersom badet ofta håller mellan 40 och 50 grader används det inte för att tvaga sig, detta sker på tvätt stationer längs väggarna. Där finns en liten pall, tvål, schampo och hårbalsam i stora behållare. Av ryokan tilldelas man en yukata, tvättlapp och handduk, man klär sig därför i sin yukata och tar med handduk och tvättlapp till badet. I omklädningsrummet ligger stora korgar där man lägger sin yukata, handduk och rumsnyckel, tvättlappen tas med in i onsen. Vid tvättstationen tvagas kroppen och håret schamponeras, där finns också en oke eller en balja som fylls för att sedan skölja av kroppen, det är ett bra sätt att anpassa kroppen till den värmechock som väntar i bassängen. Tvättlappen rengörs, vrids ur och tas med i bassängen, männen använder den först för att skyla skrevet och därefter läggs den på huvudet för att inte smutsa ned vattnet. Kvinnorna låter den oftast ligga kvar utanför badet för senare insamling av personalen.

Den som är tatuerad bör kontakta onsen i förväg. I Japan är tatueringar ett tecken på kriminalitet då det huvudsakligen är yakuza som har dem. På senare år har tatueringar blivit vanligare hos yngre japaner och en del onsen har anpassat sig till denna förändring, men tatueringsförbudet är enda åtkomliga väg att hålla gangsters utanför och därför lever det kvar på många håll. Men kontaktas de och du förklarar att du är utlänning, kanske bäst att ta en japansktalande person till hjälp, så brukar de visa förståelse. Det skall dock påpekas att det kan vara svårare för kvinnor än män att bli accepterade ifall de är tatuerade.

Kontrollera gärna om ditt utvalda onsen erbjuder rotenburo, det är utomhusbad som gör sig bäst på kvällen. Då kan man få med sig en flytande bricka där man placerar en tokkuri med saké eller en kall öl (saké är vanligare) och medan man njuter av en molnfri stjärnhimmel och inmundigar sitt risvin, pågår det livliga diskussioner runt en. Även om man inte talar ett ord japanska kan man vara säker på att det i badet finns åtminstone en japan som vill testa sin engelska. Garanterat en upplevelse som inte erhålls någon annan stans i världen.

Rotenburo ännu bättre nattetid

5 tankar om “De varma badens nakna umgänge

  1. Ping: Kanagawa prefektur | 歴史館

  2. Ping: Samurajen som levde igenom Sengoku perioden | 歴史館

  3. Ping: Havsbad anlände sent i Japan | 歴史館

  4. Ping: De heta badens nakna historia | 歴史館

  5. Ping: Japanska turismens historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.