歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Extrema vägens kvinnor och deras roll

Lämna en kommentar

I gårdagens inlägg beskrevs yakuza och deras historia. Det kan därför vara lämpligt att fortsätta med en beskrivning av deras kvinnor och den roll de spelar inom gangstervärlden. På japanska går de under benämningen gokudo no onna som ungefär betyder den ”extrema vägens kvinnor”. Så precis som att judo är den ”mjuka vägen” och bushido är ”krigarens väg” har gangsters sin egen väg, och den är extrem.

De flesta hamnar i gangsterbranschen av kärlek, 17 – 18 år gamla faller de för en chinpira eller gangsterlärling. Anledning är att de avviker, och det starkt. Japanska ynglingar i den åldern oroar sig för intagningsprov till universitet eller företag och är extremt angelägna att passa in. De köper sin första kostym och övar sig i att knyta slipsar. En chinpira däremot färgar och permanentar håret och rakar tramlines i det, går i dyra sidenskjortor och Piagetklockor med diamanter. Unga japanskor, eller åtminstone ett segment bland dem blir lätt bländade av dyra attiraljer. Unga män, särskilt de med läggningen hos en gangster, är emellertid inte redo att slå sig ned med en partner för resten av livet. Vid 23 års ålder kan hon således finna sig övergiven och utan marknadsförbara talanger. Organisationen går då in och erbjuder henne jobb i ”vattenkommersen” eller mizushobai men om hennes intelligensnivå är att jämställa med ett par Louboutain erbjuds hon istället att börja på ett soapland, den japanska eufemismen för ett horhus.

Det kan tyckas att hon därmed hamnat i en återvändsgränd, men när hon kommer till insikt att hon inte vill leva resten av sitt liv på detta sätt och börjar be om hjälp träder de in igen. Och precis som att gangsterklanerna bygger på internutbildning och lärlingskap gäller detsamma för kvinnorna. De lite äldre kvinnorna inom klanen tar sig nu an henne när hon kanske är runt 25 eller 26 år gammal. De fyller den roll hennes mor skulle gjort när hon var tonåring och lär henne konversera, frågar ut henne på innehållet i tidningar, hur man klär sig elegant och inte beter sig så män i hennes omgivning behöver skämmas för henne. Lärdomen är att obildade talanglösa kvinnor behandlas som luder, medan de som kan föra sig respekteras. Klarar hon detta återkommer hon till barernas värld och introduceras åter till män i organisationen, men denna gång till lite mer seniora personer. Klarar hon detta och sköter sig flyttas hon till mer högklassiga barer inom systemet eller får ta eget ansvar för en mindre bar som s.k. mama-san. Alternativt kanske hon gifter sig med någon man inom organisationen och då hänger hennes fortsatta status intimt ihop med hans karriär.

Hamnar hon på någon av de dyrare barerna kanske hon blir delaktig i utpressningsförsök. Som alla andra organisationer beroende av svarta pengar finns det ett stort behov av att tvätta dem, ett bra sätt är avancerade aktieaffärer. Hon kan därför få spela rollen som älskarinna till en finanschef på ett börsnoterat företag med syfte att skaffa insider information till yakuza så de kan manipulera aktiekursen. Om det inte fungerar som de tänkt kanske det hela slutar i ett taffligt utpressningsförsök mot finanschefen att hustru och aktieägare, de senare en mer skrämmande grupp eftersom han med stor sannolikhet använt företagets pengar på henne, skall underrättas om hans utomäktenskapliga aktiviteter. Har hon skött sina kort stiger hon nu i graderna och ifall hon är gift med en yakuza kan det även påverka hans ställning.

Detta kan innebära att hon blir mama-san på en av de dyra barerna med ett välbärgat klientel och hennes roll blir nu att agera mentor för de yngre kvinnorna på etablissemanget. Likaså får hon nu i uppdrag att hålla ögonen på eventuella offer, män som spenderar för mycket, är skrytsamma och märkvärdiga blir alla lätt offer för utpressningsförsök. En försiktig hänvisning, så att villebrådet inte vet vart utpressningen härstammar från, är allt som krävs. Nu har hon oftast passerat de 30 och inträder gradvis i en roll som rådgivare och bollplank. Trots att yakuza klanerna består till nästan 100 % av män, det finns ett fåtal kvinnor som upptagits som medlemmar den traditionella vägen, är de betydligt mer jämställda än exempelvis storföretagen. Om en klanledare plötsligt avlider, de är inte precis veganer och motionärer, händer det att hustrun tar över ledningen tills en ny ledare utkristalliserats bland underhuggarna.

Gokudo no onna behöver veta hur en katana hanteras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.