歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Pengar sedan 708

1 kommentar

Wado kaichin troligen tidigt 800-tal

En svensk krona är ungefär fjorton yen, rent praktiskt är det enklare att räkna med 15 yen. Kostar något 1500 yen är det således att likställa med 100 kronor, och kostar det 1000 yen motsvarar det således en liten smula mer än 70 kronor. Summor under 1000 yen är således något man inte behöver grubbla över, bara pröjsa och se glad ut. Man behöver aldrig vara orolig för att de försöker skörta upp en eller lämna felaktiga växelpengar. Tvärtom, de kan jaga ifatt en i flera kvarter för att ha lämnat fem yen för lite i växel. Detta händer dock ytterst sällan, de har nämligen lång, mycket lång, erfarenhet av att räkna pengar.

Mynt präglades första gången år 708 på order av den kvinnliga kejsaren Genmei, de kallades Wadokaichin, var runda med ett fyrkantigt hål i mitten och var exakt lika stort och vägde lika mycket som ett motsvarande kinesiskt mynt. Tanken var troligen att de skulle vara utbytbara i handeln mellan länderna. Wado är namnet på den era då Genmei styrde och det betyder ”japansk koppar” efter ett stort kopparfynd i Omi provins. Kaichin är inget begrepp som används längre men det antas ha betytt betalningsmedel. Detta penningsystem varade fram till 958, då inflationen rusat iväg och det blev meningslöst att försöka betala med mynt. Landet återgick till ris som betalningsmedel.

På 1100-talet blev det allt tydligare att ris som betalningsmedel var en otymplig konstruktion, inte minst i utrikeshandeln. Japan började därför använda kinesiska mynt som betalningsmedel. Ungefär som att det fanns en svart dollarekonomi i de gamla kommuniststaterna. Detta höll i sig ändra fram till 1600-talet. Japanerna blev duktiga förfalskare och präglade falska mynt med billigare metallinnehåll. Förtroendet för penningekonomin var inte stark utan många föredrog ris som betalningsmedel, med det kunde man åtminstone äta sig mätt.

När Edo perioden inleddes var därför en penningpolitisk reform en prioriterad åtgärd, skulle shogunatets maktställning bestå var det nödvändigt med ett betalningssystem som hade folkets förtroende. Tack vare att landet enats blev det möjligt att förbjuda allehanda lokala mynt som existerat och shogunatet tog kontrollen över landets silver- och koppargruvor så att konkurrerande mynt inte skulle kunna präglas. Vad de inte räknat med var att prästerskapet i Ise skulle börja ge ut växlar som betalningsmedel för byggmaterial till sin helgedom. Innehavaren av en växel kunde närhelst han så önskade byta in den mot guldmynt i templet, trovärdigheten var så stor att sedlarna började gå i omlopp och leverantörerna efterfrågade växlar i mindre värden så de skulle vara lättare att omsätta. Växlarna kallades Yamada Hagaki och är sannolikt världens första papperspengar.

När Japan öppnades upp behövdes ett modernare betalningssystem och därför infördes yen som baserades på guldstandarden. En yen skulle motsvara 1,5 gram guld. Det gav en stabil valuta, men Japans ekonomi var inte stark nog och det politiska systemet för instabilt att stödja ett sådant system. Efter andra världskriget blev yenen snabbt allt mindre värd och för att rädda den låstes den vid en växelkurs av 365 yen per dollar. På sikt innebar det en kraftig subvention till exportindustrin och Japan tvingades släppa yenen fri. Idag står yenen i ungefär 122 yen till en dollar, när den var som starkast i mitten på 90-talet var den runt 85 yen per dollar.

En tanke på “Pengar sedan 708

  1. Ping: Genmei – den femte kvinnliga kejsaren | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.