歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Japan, en blandning av Island och Finland

3 kommentarer

Ibland är frestelsen stor att definiera Japan som ett mellanting mellan Island och Finland. Island för att det är ett isolerat örike med en homogen befolkning och ett avvikande språk som få utanför landet behärskar, och Finland för att det har en homogen befolkning med ett språk som få utanför landets gränser förstår och en rättfram och för dem själva ganska självklar xenofobisk läggning. ”Vi hatar inte utlänningar, men vi ser ingen anledning att de skall hänga omkring här var vi bor” är ett uttalande som gör sig lika bra i Lahti som i Nagoya. Att revidera det till ett smakligare uttalande om integrationssvårigheter i den politiska korrekthetens namn skulle kännas lika avlägset för bägge. Bevarandet av den egna homogeniteten ses som en självklarhet och den avkomling som inte förstår det får skylla sig själv.

Precis som Finland är nämligen Japan högst ovillig att ta emot flyktingar. Sista gången det egentligen skedde var med båtflyktingarna från Vietnam, men de togs aldrig in i landet utan hölls isolerade på anläggningar för vidare avfärd till andra länder som var villigare att ställa upp. Visst, japanska staten var villig att spendera pengar på dem, så länge de var säkra på att de inte skulle insistera på att vara kvar i landet. Just nu pågår en strid flyktingström mot Europa från Mellan Östern och i vanlig ordning, frestas bloggen att skriva, är Finland det land som uppvisar ginast möjliga mottagningspolitik. Men faktum är att finnarna kan sträcka på sig i belåtenhet över sin flyktingmottagning i jämförelse med japanerna. De har inte erbjudit sig att ta emot en enda syrian. Utifrån det enkla perspektivet av självbevarelsedrift är det en märklig inställning.

Det är inte så länge sedan en japansk medborgare kidnappades för att senare avrättas offentligt av ISIS. Av den anledningen är det förståeligt att stämningen i landet inte är den mest vänliga gentemot folk från den regionen. Men samtidigt har det kommit fram att Japan kanske inte hanterade situationen så särskilt smidigt. Ett rimligt antagande är att det inom ISIS förmodligen råder brist på folk med kunskaper i japanska, dess kultur, sedvänjor och filosofi. Således blir det väsentligt att det i Japan finns desto mer kunskap om ISIS och deras sätt att fungera. Det är nu ganska uppenbart att Japan aldrig betraktat Mellan Östern som annat än en oljeleverantör. För ögonblicket har landet således ställts inför möjligheten att åka runt bland flyktingarna och plocka russinen ur kakan. Hitta människor med goda språkkunskaper, gedigen utbildning och ett genuint intresse av att omlokalisera sig och sin familj till Japan. Det var så landet betedde sig när Tokugawa shogunatet kollapsade och landet skulle ställa om sig till en modern industristat efter västerländsk modell.

Inte nog med det, landet står inför en demografisk revolution. Det föds allt färre barn och antalet personer över 60 år kommer snart att utgöra 40 % av befolkningen. Det kommer således framöver att behövas stora vårdresurser som en minskande befolkning inte kommer att klara. För tillfället ställer man sina förhoppningar till utvecklingen av vårdrobotar som skall sköta om de gamla. Japanerna kommer således att kanske spendera sina sista femton år i livet tillsammans med en robot som enda sällskap. Vad som eventuellt händer om någon får för sig att hacka dem verkar ingen ha ägnat en tanke åt. Bloggens personliga favoritscenario är vad som skulle kunna ske om Honda, som säkerligen skall tillverka en stor del av robotoarna, råkar blanda ihop mjukvaran med den från Tesla. Japanska vårdtagare får robotar som gör 0 – 100 på 2,6 sekunder.

3 tankar om “Japan, en blandning av Island och Finland

  1. Ping: Japan bedriver svensk flyktingpolitik i förebyggande syfte | 歴史館

  2. Ping: Vad gör japanerna till japaner? | 歴史館

  3. Det finns flera likheter med Finland 🙂 En japansk vän till mig satt en gång på Arlanda och väntade, Då hörde han någon bakom sig som talade japanska utan att vännen förstod ett enda ord. Så ropades flighten till Helsingfors ut och då gick “Japanen”

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.