歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Tokugawa Ieyasu föräldralös uppkomling

4 kommentarer

Namnet Tokugawa Ieyasu dyker upp på bloggen med jämna mellanrum, oftast endast med en förklaring om att han grundlade Tokugawa dynastin som kom att styra Japan mellan 1600 och 1858. Men vem var han egentligen och varför tar han så stor plats i den japanska historiebeskrivningen? Den som vill ha en detaljerad bild rekommenderas läsa ”Vägen till Shogun”, men dagens inlägg är ett försök att ge en bättre insikt i hans personlighet.

Han föddes 1543 till föräldrar som var femton år gamla och döptes till Takechiyo, det namn som gavs till den äldste sonen i klanen sedan några generationer tillbaka. Fadern hette Hirotada och förestod en liten inklämd provins som heter Mikawa som betyder Tre Floder, den kallades så för att de helt dominerade provinsens infrastruktur. I efternamn hette släkten Matsudaira och Hirotada var på grund av sin unga ålder och bristande erfarenhet ingen lysande ledare för provinsen. Den var dessutom så liten att han svårligen kunde försvara den mot sina betydligt större grannar. Hirotade förhandlade fram en allians med sin granne i öster, Imagawa Yoshimoto hade nyligen övertagit ansvaret för Suruga, en stor och rik provins, då hans äldre bror stupat i ett slag.

Yoshimoto såg sig som en stor krigsherre och skicklig taktiker, i verkligheten var han en oerfaren skrytpelle med lillebrorskomplex och tenderade att agera mer storvulet än han hade underlag för. Han lovade i stora brösttoner att skydda Matsudaira mot de elaka Oda i Owari, väster om Mikawa. I gengäld erbjöd Hirotada att skicka sin lille parvel som gisslan till Imagawa, en vanlig typ av uppgörelse vid den här tiden. Men Imagawa klarade inte ens att genomföra transporten av den lille Takechiyo över till Suruga, på vägen kidnappades han av Odas soldater och fördes till Owari som försökte utnyttja honom i utpressningsförsök mot Hirotada. Men denna stod på sig och vägrade bryta sin allians med Imagawa med motiveringen att ”sonen redan betraktades som död då han hölls av Oda”. Man kan tycka att det här skulle leda till allehanda psykiska problem hos Takechiyo i vuxen ålder, bli kidnappad och övergiven av sin egen far – som han aldrig skulle träffa igen – men tydligen var han stolt att fadern inte föll till föga för utpressningsförsök, trots att han inte längre var till nytta för Oda som därför hade all anledning att avrätta honom. Troligen har modern, som hade goda relationer till Oda klanen varit framme och lagt ett finger emellan. Henne skulle han heller aldrig återse.

Tokugawa Ieyasu i modernare tappning

Så småningom kom han att ingå i ett utbyte av gisslan mellan Imagawa och Oda och hamnade hos Imagawa i dennes huvudstad Sunpu. Han växte således upp som föräldralös, något som dagens psykologer hade lagt stor vikt vid, men den tidens barn, även om de växte upp i föräldrahemmet, sköttes av barnflickor och ”visades upp” för föräldrarna ett par tre gånger om året. Någon längtan efter moders- eller faderskärlek fanns således inte, men vittnesmålen om barnflickornas betydelse för dem är många. Fadern Hirotada mördades av sina egna vasaller, troligen beroende på sin inkompetens som härförare, så när Takechiyo blev vuxen tog han sig namnet Motonobu och återvände till Mikawa provinsen som dess daimyo. Han inledde ett arbete på att bygga upp Mikawa till ett starkare fäste.

1560 begick Imagawa ett ödesdigert misstag, han fastnade med sina trupper över natten i en avlång dalgång som heter Okehazama och Oda Nobunaga fick informationer om detta. Eftersom trupperna var utspridda tog han chansen att attackera med endast tio procent av Imagawas styrkor till sitt förfogande. Den japanska variationen av ett blietzkrieg lyckades över förväntan, endast två män tilläts överleva. Oda kontrollerade nu både Owari och Suruga som omringade Mikawa, Matsudaira Motonobu ansåg att det säkraste var att ingå en allians med Oda Nobunaga som enkelt hade kunna krossat honom ifall han så önskat. Men då de hade Takeda Shingen som gemensam fiende fann han det mer fördelaktigt att ha Mikawa som allierad än som protektorat.

Oda och Tokugawa skulle förbli allierade under återstoden av Odas liv, och Nobunaga högaktade honom som en kunnig taktiker, hans smeknamn på honom var ”tvättbjörnspappa”, tanuki eller den japanska tvättbjörnen anses klipsk, lurig och förslagen. Det var således lovord och inga visor. Han skulle bevisa värdet av detta beröm under sin levnad. Därför redan vid den här tiden började han försiktigt att anpassa sig till rollen som en framtida shogun. En position som traditionellt endast kunde innehas av någon som härstammade från Minamoto Yoritomo så Tokugawa inledde ett arbete på att förfalska sin stamtavla så han en dag skulle kunna stå redo för utnämningen. Just denna långsiktighet och tålamodet det kräver anses vara hans främsta karaktärsdrag.

4 tankar om “Tokugawa Ieyasu föräldralös uppkomling

  1. Ping: Hidetada var tillfälligheternas shogun | 歴史館

  2. Ping: Tre dynastier shogun – skillnader och likheter | 歴史館

  3. Ping: När Japan regerade Taiwan | 歴史館

  4. Ping: Kumamoto borgs historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.