歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

När låg kullkastade hög

5 kommentarer

Sengoku perioden som i princip var ett 150 år långt inbördeskrig som fördes mellan olika daimyo, eller provinsfurstar runt om i Japan, var också den period i Japans historia som såg de mest omvälvande sociala förändringarna. Landet beskrivs gärna som konservativt och trögrörligt, en skildring som har mycket fog för sig. Detta inlägg författas på en japansk Starbucks med ungefär 20 kunder, endast fyra av dem är män, två som sover middag, några kvinnor har med sig småbarn, inte ett år fyllda, och de flesta andra sitter och studerar eller arbetar med sina datorer, endast två verkar ha kommit för att ta igen sig, njuta någon kaffevariant och bläddra förstrött i sin telefon. Med andra ord lever de verkligen upp till stereotypen om ambitiösa kvinnor i ett samhällssystem som motarbetar dem och män som primärt njuter livets otium. För 500 år sedan var det dock mycket mycket annorlunda.

Japan är hierarkiskt och detta avsätter även direkta spår i språket, det finns åtminstone åtta olika personliga pronomen för ”du” och de skall anpassas efter talarens och lyssnarens inbördes relation på en teoretisk samhällsstege. Japanerna skyr därför användandet av du till förmån för titlar och namn med honorärsuffix. Det blir liksom mindre komplicerat på det sättet. Det här hierarkiska synsättet uppstod tidigt eftersom makt kom att byggas på stamtavlor, vissa familjer var helt enkelt för mer än andra, och de som stod under sökte favörer hos de som befann sig ovanför. Allra högst uppe, ovanför molnen (ett av tilltalen), var naturligtvis kejsaren. Men under mitten av 1400-talet började detta fallera, Ashikaga shogunerna som formellt höll i centralmakten, var odugliga och kunde inte slå ner uppror ute i regionerna, folk tappade förtroendet för hierarkierna.

Lokala karismatiska ledare lyckades samla understöd för uppror mot shogunens skattefogdar och byggde på detta sätt upp militära klaner. De som ingick i klanerna kallades samurajer vars egentliga betydelse är tempeltjänare och som sträckte sig upp till sjätte rangen av i lag reglerade hovtitlar. De som gjorde storartade insatser under upproren belönades med marktilldelning för sina risodlingar. En provinsfurste som kunde utlova mycket mark samlade därför många samurajer runt sig, men samtidigt växte behovet att komma över mer mark, och den av grannarna som verkade svagast låg därför illa till. Många var äldre, hade inte varit i strid på flera decennier, ogillade att sitta som shogunens representant ute i bygderna med fina men ganska värdelösa titlar. Ofta blev de en liten munsbit för grannen, eller minst lika ofta för sina yngre officerare som såg vartåt det lutade. Samurajen vars rykte som blint lojal och lydig tjänare visade sig vara både pragmatisk och äregirig.

Ett bra exempel är Saito Dosan som från början var handelsresande i matolja. Japanska mynt vid den här tiden hade ett litet hål i mitten så de kunde träs på snören för att hålla ihop dem i kimonoärmen. Dosan utlovade att hälla upp oljan genom detta minimala hål och om han spillde en droppe fick köparen behålla oljan gratis. En dag sålde han olja till en samuraj som beklagade sig över tricket och menade om han nu var så skicklig borde han träna krigarens väg, budo, istället och bli en man av ära och redbarhet. Dosan tog till sig budskapet och började som vapensven hos denna samuraj. Efter några år hade han stigit så högt i graderna att han beslöt sig för att han nog var en bättre klanledare än den tjänstgörande som han helt enkelt högg huvudet av. Att en enkel handelsresande i matolja blev klanledare över en samurajarmé kallas på japanska gekokujo (下剋上) eller ”låg kullkastar hög”. Nästan alla som sitter på höga positioner i dagens japanska samhälle kan härleda sitt ursprung till en låg som kullkastat en hög.

5 tankar om “När låg kullkastade hög

  1. Ping: Shugo daimyo eller sengoku daimyo? | 歴史館

  2. Ping: Vila i frid Heisei, välkommen Reiwa | 歴史館

  3. Ping: Ashikaga Yoshihisa stubinen till 100 års inbördeskrig | 歴史館

  4. Ping: Japan och Koreas komplicerade relation – del 1 | 歴史館

  5. Ping: Shikokus historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.