歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Engelbert Kaempfer skrev den första reseskildringen från Japan

11 kommentarer

Engelbert Kaempfer var en tysk läkare och den förste som nedtecknade ett vetenskapligt grundat verk om Japan på ett för västerlänningar begripligt språk, nämligen tyska. Eftersom läkekonsten på 1600-talet primärt ägnade sig åt medicinalväxter var Kaempfer i grunden botaniker. Ett intresse som redan före Linné bringade studenter till Uppsala, där han träffade sin landsman Samuel von Pufendorf som stod Karl X Gustaf nära, en position som kvarstod under Karl XI. Den vägen kom Kaempfer att ingå i en svensk beskickning österut genom Ryssland till Persien där han nådde huvudstaden Esfahan 1684.

Han valde där att stiga av beskickningen och istället ta anställning i det holländska Ostindiska Compagniet som tog honom till deras asiatiska huvudkontor i Batavia (nuvarande Jakarta) i det som då kallades Holländska Ostindien. Där lärde han sig att under Batavias överinseende hade de även en handelsstation i japanska Nagasaki. Den vetenskapliga nyfikenheten tog överhanden och han tog anställning som läkare på nästa fartyg från Batavia som hade destination Nagasaki. Trots inlåsningen på den konstgjorda ön Dejima skulle han stanna två år i Japan och han kom att ingå i de två årliga delegationsresor som gjordes till Edo under reglerna för sankin kotai, eller växelvis tjänstgöring. Nu förväntades inte handelsdelegationen tjänstgöra i Edo, utan de skulle uttrycka sin tacksamhet för att shogun, Tokugawa Tsunayoshi i deras fall, tillät dem att bedriva handel med Japan. Det var helt enkelt en utstuderad artighetsvisit.

Alla som någon gång inhandlat något i Japan slås av hur noggrant allt paketeras och slås in, oftast anges den höga luftfuktigheten som anledning. I verkligheten har det långa traditioner. Redan 1691 när han skulle delta i sin första Edoresa fascinerades han av hur de utvalda presenterna slogs in, lades i läderpåsar för att sedan rullas in i stråmattor så att de inte skulle ta minsta skada under resans gång.

Från 60-talet och fram till ungefär år 2000 var ett av de vanligaste klagomålen från västerländska företag att japanerna kopierade deras produkter och design. Kaempfer berättar att handelsstationen inhandlat två brandsläckare i mässing som var det senaste i europeisk produktutveckling då dessa ansågs vara utmärkta presenter till Tsunayoshi. Men innan presenter kunde överlämnas skulle de ett år i förväg granskas av höga ämbetsmän för godkännande. Var och en som förhandlat med japansk byråkrati torde känna igen sig i den beskrivningen. Presenterna returnerades som icke dugliga, men då hade de redan provats ut och kopierats i Edo. Det är lätt misstänka att någon som ville ställa in sig hos shogunen överlämnat dem som egen tillverkning istället. Vidare skulle presenterna avgå flera veckor, med båt till Shimonoseki, innan själva avresan. Det är inte utan att det även där troligen pågick en del kopieringsarbete.

Det är nästan hur man kan höra en djup suck från Kaempfer när han sedan avslutar med att ”förberedelserna utförs med sådan intensitet att man skulle tro vi skulle besöka en annan planet”. Vad han bland annat syftar på är urvalet av deltagarna i processionen, vilka platser de skall inta, vad de får ha med sig på resan (för många var det årets höjdpunkt), vilka titlar de skall tilldelas under resans gång, var någonstans i processionen de olika deltagarnas tjänstefolk skall placeras, hur många tjänstefolk var och en skall tillåtas ta med osv. i en enda lång litania. Det är inte utan att man mer än 300 år efteråt känner igen sig i beskrivningarna.

11 tankar om “Engelbert Kaempfer skrev den första reseskildringen från Japan

 1. Ping: Männen bakom Tokugawa Tsunayoshi | 歴史館

 2. Ping: Positivt eller negativt att vara haafu? | 歴史館

 3. Ping: Reseservice redan på 1600-talet | 歴史館

 4. Ping: Japans syn på invandring återpeglad i statistiken | 歴史館

 5. Ping: Nordegren & Epstein på villovägar i Tokyo | 歴史館

 6. Ping: Så bodde japanerna under Tokugawa | 歴史館

 7. Ping: Dejima var Tokugawas fönster mot omvärlden | 歴史館

 8. Ping: Japanernas homogena myt | 歴史館

 9. Ping: När Sverige blev känt i Japan | 歴史館

 10. Ping: Nordiska pionjärer i Japan | 歴史館

 11. Ping: Den japanska snabbmatens historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.