歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Den missförstådde japanske mannen

3 kommentarer

Emellanåt påstås det att japanska män har svårt att uttrycka sina känslor inför det vänare könet såvida det inte handlar om de som ligger på skalan mellan irritation och raseri. Som regel anges deras bakgrund som bistra inbitna krigare mellan 1100-talet och fram till mitten på 1800-talet till oförmågan att uttrycka uppskattning och kärlek. Det är sant att orden ”jag älskar dig” sällan eller aldrig utbytes före eller under ett japanskt äktenskap. Men det betyder självfallet inte att man och hustru inte kan vara betuttade i varandra. Att uttrycka känslor på allmän plats uppfattas som meiwaku, alltså att man ställer till besvär för omgivningen. Av den anledningen ser man allt som oftast unga par framför en tågstation som står mitt uppe i ett uppbrott. Den som beslutat lämna den andre vet att partnern högst ovilligt ställer till en scen eller börjar storböla när en massa människor passerar runt dem.

Men det har inte alltid varit på detta sätt. Den som läser poesi från Heian perioden upptäcker snabbt att japanska män var känslomänniskor som uppskattade skönhet och kvinnors vänhet. Deras längtan efter dem när de befann sig i fält och deras åtrå för kvinnor de inte kunde få uttrycks med poetisk förtätning och lyrisk elegans. En fjärils flykt från blomma till blomma kan påminna dem om en kvinnas steg längs en tatamikorridor, en fågels fjäderskrud om en viss favoritkimonos mönster. Må vara att de tvingas in i olika politiska äktenskapsallianser, men det finns alltid plats för ytterligare en sekundärgemål som fångar deras hjärta.

Från slutet av 1100-talet och framåt växer skalan på krigen, där de tidigare mer påminde om skärmytslingar mellan olika gäng på en 50 – 70 personer, ställer de arméer på mer än 100 000 man på krigsfot i slutet av 1500-talet. Krigets verklighet blev påtaglig och den som inte var fokuserad eller tillräckligt kunnig i krigets konster riskerade att snabbt hamna någon meter under jord. Deras poesi blev därför ett ode till svärdet eller en klagan över en fallen fiende som respekterades för sitt hjältemod (lägg märke till att segraren därmed blir ännu lite mer hjältemodig).

Efter öppnandet mot väst kände Japan ett behov av att visa sig lika god som de västliga imperialistmakterna och började kriga mot Ryssland och Kina, de kom då att ockupera Korea. Sedan fortsatte det av bara farten och 1937 inleddes ett nytt krig mot Kina (många historiker anser detta vara startskottet för andra världskriget, och inte Hitlers invasion av Polen). Det här betydde att Japan under en lång tidsperiod kom att ha ett underskott av unga män. De behövde således inte anstränga sig särskilt mycket eftersom kvinnorna stod i kö för chansen att ingå äktenskap. I dagens Japan lever traditionen vidare genom de unga män som definieras som soshokukei, ungefär idisslare. Deras ointresse för kvinnor är monumentalt då de föredrar narcissismens tempel och går upp i sig själva. Det betyder åter igen att de män som vill ha tag i en kvinna befinner sig i underskott och därför kan välja och vraka utan närmare ansträngning. Det är därför det t.ex. i Kansai, området runt Osaka, Kyoto och Kobe uppstår uttryck som ”Onna, dare datte ee yahen”, det spelar ingen roll vilken kvinna det blir, underförstått eftersom det ändå inte är någon större skillnad på dem. Det är inte underligt att japanerna slutar med att ha sex.

Soshoku danshi eller idisslande man

3 tankar om “Den missförstådde japanske mannen

  1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  2. Ping: Oskuldsdödaren | 歴史館

  3. This page certainly has all of the information I wanted
    about this subject and didn’t know who to ask.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.