歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Varför var USA intresserade i att öppna Japan?

5 kommentarer

Före Perrys ankomst hade européerna gjort flera försök att öppna upp Japan, men misslyckats. Via holländarna hade de, efter tidernas förhållanden, en rimligt god bild av Japan och efter de misslyckade försöken gjordes inga ytterligare ansträngningar. Det verkar som om de resonerade att ifall japanerna ville vara inneslutna i sig själv så kan de väl få vara det. Hur kan det då komma sig att amerikanerna engagerade sig så hårt i att tvinga Japan till att öppna sina hamnar?

Vid mitten av 1800-talet var USA långt ifrån den supermakt de är idag, de var inte ens en stormakt, möjligen en regional makt. Istället var det England, Frankrike och Tyskland (Preussen) som obestridda dominerade världen, amerikanerna kunde luta sig tillbaka i vetskapen om att de stora avstånden över havet var deras största garanti för en fredlig existens. Men 1848 skulle förutsättningarna börja ändras, då hittade James Marshall guld vid Sutter’s Mill i Coloma, Kalifornien. Den glada guldruschens dagar inleddes. Därmed vällde det in med folk till Kalifornien, ungefär 300 000 människor samlades där på mindre än ett år. Men det fanns ingen infrastruktur som kunde försörja alla dessa människor.

Det var av den anledningen president Millard Fillmore ville ha tillgång till de japanska hamnarna. I sitt brev till shogun (formellt adresserat till kejsaren) skriver han att amerikanska ångbåtar kan nå Japan på arton dagar. Och däri ligger poängen. Från New York till San Fransisco tog det 120 dagar vid den här tiden, innan de transkontinentala järnvägarna var färdiglagda och Panamakanalen byggd. Tanken var helt enkelt att från Japan kunna försörja alla dessa guldletare på västkusten med mat, kläder, verktyg och andra förnödenheter.

Amerikanska politiker förstod att de stora guldmängder som hittats i Kalifornien skulle bidra till att USA kom på mer jämlik fot med Europa. Vill man agera bland de stora gossarna behöver man ha lika stor plånbok, helst större. Guldet skulle ge USA de rikedomar som behövdes för att sätta upp sig mot Europa, då de inte ville blandas in i europeiska konflikter. 1778 ingick USA en allians med Frankrike mot Storbritannien, nästa gång de ingick ett internationellt avtal var NATO alliansen efter andra världskriget. USA var således inriktat på att hålla sig på sin kant, men de ville vara redo och ha den ekonomiska kraften om det skulle behövas. Dessutom såg de att Europas politik i Asien ledde till flyktingströmmar som anlände på den amerikanska västkusten. Det fanns således en självbevarelsedrift att förekomma européerna till Japan för att inte få samma problem de haft med anländande kineser.

När shogunatet således gick med på de amerikanska kraven kom de att bidra till att den amerikanska statskassan fick råd att köpa fritt Alaska från tsarens Ryssland. Man kan just undra hur det kalla kriget gått om inte Abe Masahiro hade haft framsynen att acceptera de amerikanska kraven.

5 tankar om “Varför var USA intresserade i att öppna Japan?

  1. Ping: Mannen som knackade hårdast på Japans dörr | 歴史館

  2. Ping: Katastrofshogunen | 歴史館

  3. Ping: Ynglinsshogunen | 歴史館

  4. Ping: En blattes fortsatta tankar | 歴史館

  5. Ping: Vad menas med bakumatsu? | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.