歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Brott och straff – den japanska utgåvan

7 kommentarer

Fängelse är inge kul. Men japanska fängelser skall man definitivt hålla sig borta ifrån. Det finns en liten handfull svenskar som har provat på det. Om de vidkänner erfarenheten så skriver de säkert under på att Harumicho 4-10 i Fuchu är en adress de helst aldrig återkommer till. Som allting annat i Japan råder det även platsbrist inom kriminalvården, fängelset i Fuchu kan ta in 2 842 fångar som får samsas om 35 816 m², kategorierna som tas in är B, som står för återfallsförbrytare, M som är de mentalt störda, P som har någon form av funktionshinder och så F som är utlänningar (foreigner). Det finns även en avdelning för häktade så vid varje given tidpunkt ryms det lite över 3 000 personer här.

Japan har en lång historia av bister straffutdelning, hämnd och allmänprevention har varit huvudlinjerna i strafftänkandet, rehabilitering är ett för japanerna relativt nytt påfund och det har ingen stor acceptans i befolkningen. Det vanligast förekommande straffet var döden, men avrättningen skedde på olika sätt beroende på det begångna brottet. Det, åtminstone med moderna ögon sett, mest brutala var nokogiribiki, gärningsmannen sågades itu. En specialvariant av det var att gärningsmannen grävdes ned stående så enbart halsen och huvudet stack upp ovanför mark. Bredvid placerades en bambusåg, således utan metalltänder, därefter fick de som kände sig kallade, oftast offer, efterlevande, släkt, men även helt vanliga borgare, ta upp sågen och dra några tag genom halsen. Eftersom den var trög jämfört med en metallsåg var tidsdräkten utdragen. En avrättning kunde dra ut upp emot en vecka.

Menigheten tycks dock ha ansett att denna form av avrättning var allt för välvillig och human för vissa brott. I de fallen hängdes gärningsmannen upp och ned från en ställning så att han kunde sågas itu från skrevet ned till huvudet. Detta upphörde under Edo perioden då det ansågs allt för kostsamt, fångvården lades nämligen på Kanjo bugyos bord, ungefär motsvarigheten till finansministeriet. Det första dödsstraffet utnämndes redan av kejsare Nintoku om vi skall tro på det som står i Nihon Shoki från 700-talet. En mildare form av dödstraff var korsfästning, i den japanska varianten hände det att de korsfästes upp och ned. Korset för män hade två tvärgående balkar, den övre för händerna och den undre för benen så att benen var särade, kvinnorna fick en liten plattform att ställa sig på för att hålla ihop benen.

En annan variant var gokumon, det innebar att huvudet höggs av för att placeras på en påle för allmän beskådning, medan resten av liket användes av samurajer för att testa svärdens skärpa. Slutligen fanns det kakei, att brännas på bål. I samtliga fall skedde avrättningarna offentligt, ofta till stora folksamlingar för just dess allmänpreventiva effekt.

Japan har fortfarande dödsstraff men även om det utdöms tar det som regel lång tid innan de verkställs då de skall genomgå en lång rad provningar genom rättssystemet. Sarin attacken i Tokyos tunnelbana mars 1995 ledde till att ledaren för Aum Shinrikyo, Asahara Shoko dömdes till döden, men 20 år efter har det ännu inte verkställts. Det är justitieministern som skall fatta det slutliga beslutet om verkställighet, och de flesta drar sig från ett sådant beslut, inte minst eftersom japanska regeringar ofta är relativt kortlivade. I värsta fall väntar de tills sista veckan på jobbet och skriver då under ett eller två beslut om verkställighet. Undantaget är Hatoyama Kunio som var justitieminister i den första Abe regeringen 2007, han skrev i rask följd under verkställandet av 13 dödsdomar och blev hårt kritiserad i media, men högt beundrad av offrens efterlevande.

7 tankar om “Brott och straff – den japanska utgåvan

  1. Ping: Hipp hipp hurra, bloggen fyller två | 歴史館

  2. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  3. Ping: Några historiska avsteg i Silence | 歴史館

  4. Inlägget skrevs dagen efter att jag såg filmen och referensen i den allt trögare skallen var ”fotstöd”, därav sammanblandningen. Länkar och referenser är för den nyfikne som önskar veta mera. 90 % av besökarna läser en artikel (hänvisade av Google för det mesta) men återstående tiondelen tenderar att sluka ett par, tre, fem inlägg. Rekordet var en entusiast som läste över 60 inlägg. Bara hoppas att det inte störde nattsömnen för vederbörande.

    Gilla

  5. Ping: Den ultimata sammanställningen av japanska huvudstäder | 歴史館

  6. Ping: Japanska kriminalvårdens historia | 歴史館

  7. Ping: De japanska mordens historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.