歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Den okända Asuka perioden

7 kommentarer

En period som det skrivs lite om i beskrivningar av Japans historia är Asuka perioden, från början var det en renodlat kulturhistorisk indelning kopplad till de allt mer avancerade föremål och konst som kom i dagern under inledningen av 1900-talet. Historiker som sysslade med den samhälleliga och politiska utvecklingen tenderade till att slå ihop Asuka och Nara perioderna under benämningen Yamato perioden. Det var nämligen under 600- och 700-talet som den japanska nationen växte fram och att de kallade sig Yamato, som betyder den ”stora freden” är en antydan om att tiden fram till dess har varit fyllt av erövringskrig. Asuka perioden definieras numera från 592 till 710, alltså i princip 600-talet, eller när vikingarna härjade som intensivast i Norden.

En annan anledning till att japanska historiker tidigare slog samman Asuka och Nara perioderna är att de är geografiskt närliggande. Asuka, som numera är en liten sömnig by och skriver bynamnet med andra tecken än det gamla Asuka som ungefär betyder ”fågel Fenix”.Vid den här tiden var det tradition att bränna liket efter en avliden kejsare inne i hans palats och sedan bygga nytt palats till den nye kejsaren. Byggnaderna har således inte varit av det mer permanenta slaget och det är sannolikt att dyra konstskatter brunnit inne vid varje kejsarbyte.

Samhället var organiserat i ett antal klaner, ett slags utvidgade släkter till vilka det adopterades friskt när man stötte på folk som verkade begåvade eller duktiga. Blodsbanden var därför inte det viktigaste, istället var det klannamnet som stod för något. Det är från den här tiden vi börjar bli rimligt säkra på den kejserliga stamtavlan. Japan importerade buddism via Paeche, ett av tre koreanska kungariken och unga japanska män fascinerade av den nya religionen tog sig till Kina för att lära mera. Med sig hem i bagaget hade de det kinesiska skriftspråket, men då de studerade i olika delar av Kina och under olika perioder fick de med sig ett sammelsurium av olika uttal för tecknen, ett arv som lever kvar än idag. Det finns tecken, 生 t.ex. som har åtminstone tolv olika uttal beroende på vilka tecken det kopplas med och i vilket sammanhang det används. (Du som eventuellt funderar på att studera japanska, var inte orolig, de flesta har endast två, tre uttal.)

En modern tolkning av Asuka templet

Införandet av skriftspråk innebar också att landet längre bort än den omkringliggande Naraslätten kunde fjärrstyras. Rådgivarna runt kejsaren började skicka ut dekret och förordningar i kejsarens namn till klaner ända ner på Kyushu. Detta i sin tur krävde något slags formaliserad samhällsstruktur, en rangordning mellan olika klaner blev nödvändig. Kejsaren fungerade även som ett slags överstepräst inom Shinto som till skillnad från buddismen inte var organiserad. Den klan som stod kejsaren närmast och hanterade mycket av det praktiska runt och kring hans person hette Soga de agerade skickligt genom ingifte med kejsarklanen och lyckades placera flera av dessa barn på Krysantemumtronen. De insåg också att ifall kejsardynastin skulle bestå var det väsentligt att skilja de religiösa ritualerna från de prosaiska besluten om anläggning av vägar och liknande. Kejsarens person skulle vara ren och obefläckad av politiska beslut, eventuellt missnöje måste därför kanaliseras mot andra än kejsaren.

Landet delades därför in i de ”fem städerna och sju vägarna” (gokishichido 五畿七道) som kunde administreras separat av ett regeringsministerium kontrollerat av Soga klanen. En av de verkligt stora personerna från den här tiden är Shotoku Taishi som förtjänar att behandlas i ett separat blogginlägg.

7 tankar om “Den okända Asuka perioden

  1. Ping: Ritsuryo de första japanska lagarna | 歴史館

  2. Ping: Vad var egentligen en shogun? | 歴史館

  3. Ping: Hogen upproret 1156 inledningen till Japans första inbördeskrig | 歴史館

  4. Ping: Japans alla huvudstäder | 歴史館

  5. Ping: Japanska krigsmunkars historia | 歴史館

  6. Ping: Den japanska trädgårdens historiska utveckling | 歴史館

  7. Ping: Nudlarnas historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.