歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Från fiskeby till miljonstad, hur Edo etablerades och Tokyo uppstod

5 kommentarer

Edo beskrevs som en ”myggförgäten fiskehåla” och ”övergiven by” för Tokugawa Ieyasu. Rådgivarna förstod inte varför denna obemärkta utpost intresserade deras furste. Efter att Hojo klanen jagats ut ur Odawara borg var de förväntansfullt inställda på att få flytta in där 1590. Borgen var en av Japans största och med de nya domäner Tokugawa erhöll i belöning för segern skulle den kunna byggas ut till att bli Japans förnämsta kombination av fästning och palats. Varför i all världen intresserade fursten sig för Edo, undrade de förfärat.

Ota Dokan anlade Edo borg

Ota Dokan hade 1457 låtit uppföra Edo borg, det var en tämligen obetydlig borg som saknade yttre försvarsmurar men den var omgiven av naturliga vallgravar som för sin tid var stora. Trots det fina läget, man kunde se till Fuji-san på klara dagar, fanns det inte mer än ungefär 100 fastigheter omkring borgen. För den som beskådat Tokyo från stadshusets observationsvåning och det myller som 20 miljoner, 30 om man räknar in förorterna, utgör ter sig den tanken som närmast bisarrt osannolik. Vasallernas tvekan inför flytten var alltså inte oberättigad, dåtiden Odawara hade mycket mer gemensamt med dagens Tokyo än Edo hade vid denna tid.

Inledningsvis gjorde Ieyasu inte någonting åt situationen. Men så fort Toyotomi Hideyoshi gick bort 1598 beordrade han sina rådgivare att bygga ut borgen och kringliggande borgstad. Han ville att den skulle konstrueras som hiraganatecknet の och vara värdig ”vice-konungen av Kanto”. Han hade valt att invänta Hideyoshis bortgång för att inte riskera ett nytt tvångsbyte och så länge han lät den undermåliga borgen stå kvar i fiskehålan skulle andra daimyo protesterat ifall Hideyoshi beordrat dem att byta med Ieyasu.

Han ledde om floderna som rann ut i Edo bukten för att få ännu större och mer imponerande vallgravar. Träskmarkerna torrlades och det som idag utgör stadsdelen Hibiya är landåtervinning. Edo delades in i två disparata sektioner som står sig än idag, Yamanote som är den svalare bergssidan mot Musashino och Shitamachi som är den ”lägre staden” i en värmeskål. Välbärgade vasaller flyttade mellan dessa platser på sommar och vinterhalvåret. Det som idag är Kioicho och Kandadai blev hemort för de högst uppsatta vasallernas herresäten. När han väl utnämnts till shogun beordrade han rivning av berget Kandazan och fyllde det i Suzaki vid Toyoshima, idag utgör det sträckningen Nihonbashi-hamacho, Kyobashi och delar av Shinbashi. Området runt Nihonbashi blev Edos kommersiella hamn, medan Tsukiji än idag utgör fiskehamn.

Sonen Hidetada som tog över som shogun redan 1605 införde världens första rökförbud i Edo, men det var inte omsorg om folkhälsan utan det tragiska faktum att japanska bostäder brann som fnöske och den vanligaste brandorsaken var pyrande pipor som föll ner på en tatami matta. Trots detta kom Edo att flera gånger brinna ner till grunden, men lyckades resa sig varje gång, även efter storjordbävningen 1923 och amerikanska brandbombningen 1944-45.

Trots riskerna med att bo i Edo blev staden snabbt populär, folk flyttade in från olika provinser och staden kändes inte så snobbig som Kyoto eller lika kommersiell som Osaka. Redan på 1700-talet blev det världens första miljonstad. På 100 år gick man från 100 fastigheter till en miljon människor. Sedan tog det liksom aldrig slut. Dagens stadshus i Tokyo är i själva verket två, det är omöjligt att rymma alla byråkrater i en fastighet och få det att fungera effektivt. Stadshus 1 är på 195 000 m² och är 243 meter högt, stadshus 2 är på 140 000 m² men ”enbart” 163 meter högt. Man skulle tro att stadens grundare Ota Dokan stod staty där, men han återfinns istället utanför Tokyo International Forum i Yurakucho eftersom stadshuset tidigare låg på den platsen. Statyn står kvar för att påminna om den tid då den kommunala byråkratin fortfarande rymdes i en enda fastighet.

5 tankar om “Från fiskeby till miljonstad, hur Edo etablerades och Tokyo uppstod

  1. Ping: Hidetada var tillfälligheternas shogun | 歴史館

  2. Ping: Japans första miljökatastrof | 歴史館

  3. Ping: Japanska skattesystemets historia | 歴史館

  4. Ping: Nagai Kafu – ludrens bäste vän | 歴史館

  5. Ping: Det japanska årets traditioner – första halvåret | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.