歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Växelvis tjänstgöring i Edo – en dyr historia

10 kommentarer

I ett tidigare inlägg beskrev bloggen hur pass vanligt det var att allianser garanterades genom givandet av gisslan. Den tredje shogunen i Tokugawa dynastin, Tokugawa Iemitsu sonson till Tokugawa Ieyasu skulle föra upp den traditionen på en helt ny skala. 1635 utfärdade han ett dekret som redan av samtiden kom att kallas sankin kotai (参勤交代) och som bäst kan översättas till ”växelvis tjänstgöring” och innebar att en daimyo föreskrevs att tjänstgöra i Edo under en bestämd tid. Över tid kom detta att variera, men utgångspunkten var att ett år skulle fördelas mellan den egna provinsen och Edo. För daimyo som färdades långväga blev detta en stor och tung ekonomisk börda, och det var ur shoguns perspektiv själva vitsen med systemet.

Ett Hairyo yashiki, daimyo residens byggd på arrenderad mark

Efter slaget vid Sekigahara 1600 omfördelade Ieyasu territorierna olika daimyo besatt.Han indelade dem i två schatteringar, fudai var de som tjänstgjort honom före slaget, tozama kallades de som svor sin lojalitet efter de förlorat. De senare placerade han så långt bort från Edo han kunde, ungefär som när företag och UD placerar personal i Hanoi, Beijing, Pyongyang eller Santiago. Enkelt uttryckt litade han inte på dem fullständigt och var innerst inne övertygad om att de planerade sin revansch. Sonsonen ville försäkra sig om att det skulle vara omöjligt. Vistades de ett halvår i Edo kunde shogunatet hålla god uppsikt över dem, kontrollera vem de träffade och få spionrapporter om deras samtal. Samtidigt kostade det väldiga summor att hålla ett residens i Edo samt att åka fram och tillbaka med mer än tusen man i släptåg. Resorna kunde vara upp emot en månad för de som bodde långt borta.

När de vistades hemma i provinsen fick de lämna hustru och barn kvar i Edo som gisslan såsom en garanti för att de inte skulle starta någon form av uppror. Dessa kunde i gengäld besöka hemmaprovinsen medan maken befann sig i Edo. Även dessa ledsagades av stora sällskap som var dyrbara att transportera fram och tillbaka. Tanken var att även om en daimyo händelsevis planerade uppror skulle han aldrig ha tillräckligt med medel för att kunna övergå till handling. Ur den synvinkels kom systemet att fungera utmärkt, men det var också ett irritationsmoment för många daimyo som ansåg sig ha viktigare saker att ta hand om hemma i provinsen än att åka till Edo för sammanträden, téceremonier, banketter, teater och annan underhållning. När västvärlden började knacka på dörren blev försvaret av riket viktigare än eventuella kupper mot shogunatet. Reglerna för den växelvisa tjänstgöringen luckrades upp och daimyo i provinserna fick lov att rusta upp. Ironiskt nog gav uppluckringen daimyo möjlighet att konspirera gentemot shogunatet och vapen som köpts in för att mota västerlänningar kom istället att användas mot Edo. Flera av de praktfulla residens som daimyo höll i Edo överlämnades som legationer och ambassadörsresidens till västmakterna efter öppnandet. När shogunatet föll behövde de heller inte längre tjänstgöra i Edo och hade i de flesta fall inte lust att bära den finansiella bördan av de påkostade fastigheterna.

10 tankar om “Växelvis tjänstgöring i Edo – en dyr historia

  1. Ping: Japans pornografi och sexualhistoria | 歴史館

  2. Ping: Tre dynastier shogun – skillnader och likheter | 歴史館

  3. Ping: Reseservice redan på 1600-talet | 歴史館

  4. Ping: Dejima var Tokugawas fönster mot omvärlden | 歴史館

  5. Ping: Den japanska snabbmatens historia | 歴史館

  6. Ping: Meisho den nionde kvinnliga kejsaren | 歴史館

  7. Ping: Maeda klanens herrgård i Edo | 歴史館

  8. Ping: Ezos historia | 歴史館

  9. Ping: Japan och Koreas komplicerade relation – del 7 | 歴史館

  10. Ping: Den japanska trädgårdens historiska utveckling | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.