歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Mannen som nästan tog över Japan

10 kommentarer

De tre som kom att ena Japan efter sitt långvariga inbördeskrig var Oda Nobunaga, Toyotomi
Hideyoshi
och Tokugawa Ieyasu, som också blev den som etablerade den tredje shogun dynastin. Men det fanns andra pretendenter som mycket väl hade kunnat lyckas med att gripa makten och ena Japan vid den här tiden.

Takeda Shingen i modern tappning

Tigern från Kai vars namn var Takeda Shingen var en av epokens skickligaste fältherrar, han vidareutvecklade det beridna kavalleriet till en enastående krigsmaskin. Det flitiga användandet av hästar gav hans manskap betydligt större räckvidd och de kunde transportera sig avsevärt längre sträckor än motståndarsidan. Hans och klanens ärkefiende var Uesugi klanen och dess överhuvud Uesugi Kenshin, mera känd som Draken från Echigo, provinsen som gränsade Kai i nordost. Inte mindre än fem gånger slogs de på samma plats, Kawanakajima (ön i floden) utan att någonsin komma till ett slutgiltigt avgörande.

Uesugi Kenshin förstod så småningom att han inte kunde besegra Takeda Shingen med enbart militär makt. Han övergick då till något så ovanligt vid den här tidpunkten som ekonomisk krigföring. En av Kais stora inkomstkällor var sötvattensfisk som saltlakades. Nästan alla japanska provinser har direkt koppling till havet så havsfiske finns tillgängligt över allt, men insjöfiske är inte lika tillgängligt och Kai, som idag i stort utgör Nagano prefektur, ligger uppe i bergen där sjöarna är kalla och fiskbeståndet därför är unikt. Således gjorde sig Takeda goda affärer på sin fisk och den finansierade kavalleriets expansion. Uesugi Kenshin beslöt sig för att blockera salttransporten på floderna in i Kai så det inte gick att lägga in fisken och då det inte fanns andra möjligheter till konservering spolierades fångsterna.

Shingen hade egentligen inget att sätta emot, blockaderna skedde så långt från Kai att han utsatt sina trupper för allvarliga risker ifall de försökt sig på räder in i Uesugis territorium. Lyckligtvis för Takeda klanen gick Uesugi Kenshin bort och efterlämnade ingen naturlig arvinge. Det innebar att bröder från olika bihustrur började strida om vem som skulle ta över klanen och de hade då inte längre tid att upprätthålla en ekonomisk blockad. Takeda Shingen stod plötsligt fri att förverkliga sin ambition att inta Kyoto och överta styret av Japan.

1573 påbörjade han den långa marschen mot Kyoto, ett av hindren på vägen var just Tokugawa Ieyasu och de möttes i slaget vid Mikatagahara där Ieyasu enda gången under sin karriär åkte på storstryk. Takeda for fram så vildsint att Ieyasu bokstavligt gjorde på sig. Trots detta lyckades han med en våghalsig list. När Ieyasu med återstående manskap flydde slagfältet drog de sig in i Hamamatsu borg som han nyligen låtit uppföra. Han beordrade att portarna skulle lämnas öppna, att lurblåsarna skulle spela musiken för hemvändande soldater och att vägledande bålar skulle tändas. När Takeda Shingen kom ikapp och såg hur inbjudande Hamamatsu borg såg ut blev han tveksam. Det måste vara något lurt med en borg som låg öppen och inbjudande på det här sättet. Takeda valde att avstå en attack utan fortsatte mot Kyoto. Under striderna hade en förlupen kula träffad honom men han hade endast ett ytligt köttsår och oroade sig inte.

Under den påföljande veckan blev han allt sämre och han beslöt att armén skulle ta vinterläger i Noda borg som han kontrollerade. Där försämrades han konstant för att slutligen avlida, det mesta tyder på att det var blyförgiftning från kulan som träffat honom. Just skjutvapnen skulle bli klanens undergång, kavalleristerna, som var dyra att utbilda och minst lika dyra i drift, stod sig slätt mot Oda Nobunagas skytteinfanteri. Shingens son Katsunori tog över klanen men i slaget vid Nagashino blev skyttarna, som behärskade växelvis avfyring, en omöjlig uppgift.

10 tankar om “Mannen som nästan tog över Japan

  1. Ping: Hidetada var tillfälligheternas shogun | 歴史館

  2. Ping: De Röda Demonernas grundare | 歴史館

  3. Ping: Tokugawa Ieyasus barndom | 歴史館

  4. Ping: Männen bakom Tokugawa Tsunayoshi | 歴史館

  5. Ping: Samurajen som levde igenom Sengoku perioden | 歴史館

  6. Ping: Japans religiösa trankilism | 歴史館

  7. Ping: Slaget vid Okehazama | 歴史館

  8. Ping: Nattliga slaget vid Kawagoe borg | 歴史館

  9. Ping: Shugo daimyo eller sengoku daimyo? | 歴史館

  10. Ping: Ninja och ninjutsus historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.