歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

https://www.amazon.co.uk/V%C3%A4gen-till-Shogun-samurajerna-1500-talet-ebook/dp/B014UMCRV8/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1484810730&sr=8-1&keywords=V%C3%A4gen+till+Shogun

Japans alla huvudstäder

9 kommentarer

Att Japans huvudstad heter Tokyo torde vara allom bekant, och att den kallades Edo innan den blev omdöpt till Tokyo känner säkert de flesta av bloggens läsare till. Men att definitionen av huvudstad har varit problematiskt för Japan över århundradena är kanske inte lika välkänt. Det är först på 50-talet som man beslöt sig för att formellt fastställa Tokyo som huvudstad. Det vanliga är att den plats statsöverhuvudet bebor är landets huvudstad, därför är det inte heller ovanligt att man i lag inte fastställer huvudstaden utan den växer helt enkelt fram i praxis.

Accepterar vi den enkla definitionen skulle Japan haft tre eller fyra huvudstäder enbart under 600-talet. Perioden från 592 till 710 benämns Asuka perioden (Asuka är ungefär en fågel Fenix) och då flyttades kejsarpalatset varje gång en kejsare avled då platsen ansågs besudlad och olämplig för en ny kejsare. Det finns ruiner av minst fyra Asuka kejsares palats som alla befinner sig inom det som idag heter Takaichi-gun i nordvästra delen av Nara prefektur. Det var alltså inga långa förflyttningar som skedde.

Den efterföljande perioden kallas Nara perioden och sträcker sig från 710 till 794. Palatset utvecklades till ett arkitektoniskt påkostat bygge som inte gärna kunde rivas ned och byggas upp igen när en kejsare avled. Dessutom hade administrationen kring kejsaren vuxit, så en flytt blev helt enkelt inte praktiskt genomförbar. Istället infördes olika reningsriter kring tillträdet av en ny kejsare, riter som än i vår tid utförs som en del av kröningsceremonin. Det som nu kallas Nara, kallades då Heijokyo, ungefär ”Fridspalatsets huvudstad”. Den 46:e och 48:e kejsaren var kvinna och en och samma person, först regerade hon under namnet Koken och senare under namnet Shotoku, däremellan arrangerade en av hennes hovaristokrater en resning. När hon återvände till tronen vägrade hon därför sitta i Nara, så under några år var det som nu är staden Yao utanför Osaka huvudstad, då kallat Yugenomiya.

På samma sätt kom den 50:e kejsaren Kanmu att flytta huvudstaden till Nagaokakyo, eller ”Långa bergknallens huvudstad” strax utanför det som idag är Kyoto som blev huvudstad 794. Där byter vi epok till Heian och staden kallades Heiankyo som betyder ”Fridens och Stillhetens huvudstad”. Kyoto betyder just enbart huvudstad och var från början endast en förkortning av det mer otympliga Heiankyo. Men inte ens fram tills Edo bytte namn till Tokyo (östra huvudstaden) fick Heiankyo vara ifred som huvudstad. Under Minamoto klanens styre finns det goda skäl att beteckna Kamakura som rikets huvudstad, Shogun var minst lika mycket statsöverhuvud som regeringschef då Japan inte hade några utrikes relationer att tala om. Under perioden 1336 – 1392, betecknat Nanbokucho, eller Nord och Syd hoven, fanns det i princip dubbla huvudstäder. Norra hovet behöll sin plats i Heiankyo medan det sydliga hovet flyttade runt till det som kallas Karimiya eller temporära huvudstäder. Problemet för Norra hovet var att de inte var i besittning av de kejserliga regalierna, och det var dessa som avgjorde om en individ kunde betraktas som kejsare.

Sedan kejsare Meiji flyttade in i Shogunens borg och staden döptes om till Tokyo har det varit den självklara huvudstaden, men då det inte var inskrivet i lag var i realiteten Hiroshima huvudstad från den 15 september 1894 till den 30 maj 1895. Japan var i krig med Kina och kejsare Meiji förväntades leda styrkorna från arméhögkvarteret i Hiroshima som upprättats just för ändamålet. Den som tror att Japan endast har haft Kyoto och Tokyo som huvudstäder bedrar sig således rejält.


P.S. Har du hamnat här för att du sökt på exempelvis Japans huvudstad 1583 – 1868 bör du istället läsa detta inlägg.

Och ifall du är intresserad av en synnerligen detaljerad redogörelse av Japans alla huvudstäder från slutet av 200-talet och framåt skall du läsa detta inlägg.

9 tankar om “Japans alla huvudstäder

  1. Ping: Hipp hipp hurra, bloggen fyller två | 歴史館

  2. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  3. Ping: Japans historiska relationer med Korea | 歴史館

  4. Ping: Japans huvudstad 1583 – 1868? | 歴史館

  5. Ping: Bloggåret 2017 | 歴史館

  6. Ping: Japans huvudstäder 794 – 1868 | 歴史館

  7. Ping: Den ultimata sammanställningen av japanska huvudstäder | 歴史館

  8. Ping: Buddhismens historia i Japan | 歴史館

  9. Ping: Ta Japanturistens berättelser med en nypa salt | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.