歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Fem historiska sevärdheter i Kyoto

6 kommentarer

För den som intresserar sig för Japans historia blir det oundvikligt att förr eller senare besöka Kyoto, den gamla kejsarhuvudstaden. Den som anländer utifrån Japan hamnar sannolikt antingen på Narita eller Kanku. Från Narita är det enklast att ta limousinbuss alternativt Narita Express (NEX) till Tokyo station för vidarebefordran med Shinkansen. Från Kanku går det limousinbuss direkt till Kyoto som stannar utanför alla större hotell.

Första besöket bör gå till Kyoto Tower. Det är en litet sjavig turistfälla med mycket krimskrams till salu, men observatoriet ger en utmärkt överblick av Kyoto. Det blir tydligt hur de olika attraktionerna ligger i förhållande till varandra och man blir inte lika lätt vilsen ifall man kommer bort från de man reser med. De vanligaste turistattraktionerna i Kyoto är alla tempel och de är förvisso intressanta och lärorika, men för den historieintresserade (såvida ämnet inte är religionshistoria) är de kanske inte fullt lika väsentliga även om en del av dem inte bör missas. Istället för att lägga ut en resplan, det varierar ju beroende på hur mycket tid man har att lägga på Kyoto, väljer bloggen att istället rangordna efter historisk betydelse.

 1. Kejsarpalatset är det självklara förstavalet. Här har det intrigerats sedan 794. Byggnaderna är dock nyare då inte ens kejsare är befriade från bränder så de har brunnit ned och byggts upp igen ett flertal gånger, men deras ursprungliga skick har bevarats så långt möjligt därmed ger det en bra känsla för hur det var att leva som upphöjd aristokrat i förmedeltidens Japan. Japanska hovförvaltningen arrangerar dagliga visningar, men de kräver registrering i förväg, som regel kommer man till samma dag eller dagen efter, men i samband med de stora japanska ledigheterna Golden Week i månadsskiftet april/maj och Obon i augusti är det god idé att förboka på deras websajt.
 2. Nijojo palatset ligger inte särskilt långt från kejsarpalatset, men bloggen rekommenderar inte att man försöker med båda samma dag. Det blir helt enkelt för mycket av det goda. Palatset var Shogunens bostad och arbetsplats när han vistades i Kyoto, vilket över tid skedde allt mer sällan, men han kunde inte gärna undvika att närvara vid ett trontillträde utan att skymfa den kejserliga institutionen. Dess viktigaste funktion var dock som bostad och arbetsplats för Kyoto Shoshidai ungefär Shogunens personligt utnämnde borgmästare över Kyoto. Härifrån spionerades det på hovaristokratin för att de inte skulle börja instigeranstifta kupper mot Shogunen i Edo. Precis som för kejsarpalatset är det bra ifall man kan avsätta en fem – sex timmar för ett besök.
 3. Gion är en stadsdel i Kyoto som är väldigt välbevarad och här känns det som man rest 200 år bak i tiden. Här ser man, främst nattetid då de är lättare att känna igen geiko som en geisha kallas där. Oftare ser man dock maiko som är geishalärlingar, de känns igen på sina höga plattforms seta. Här finns traditionella téhus och det serveras japanska sötsaker som är ris och sojaböns baserade. Det är lätt att fylla upp kamerans minneskort under några timmars promenad.
 4. Kiyomizudera och Higashiyama är dels ett jättelikt tempel och dels ett antal kvarter med historisk koppling till Ashikaga dynastin. Ursprungligen var det deras sommarpalats då det låg högre och därför var svalare på sommaren. Härifrån förstördes den japanska ekonomin till den grad att det ledde till ett 150 år långt inbördeskrig. Den åttonde Shogunen Yoshimasa kan till viss del jämföras med Marie-Antoinette, han levde över tillgångarna och var omedveten om reaktionerna runt omkring honom. När man går omkring på tempelområdet och i Higashiyama är det lätt förstå att attraktionskraften fick honom att förbise eventuella konsekvenser av sitt agerande.
 5. Higashi Honganji och Nishi Honganji är huvudtemplen i Sanna Rena Landet sekten inom buddismen. De var
  Oda Nobunagas
  starkaste motståndare från 1570 till 1580. Åsynen av templen, de tvingades dela sig i två sekter för att deras inflytande bedömdes vara för stort, är en tydlig påminnelse om hur politiskt och ekonomiskt starka de måste ha varit en gång i tiden. Runt dessa stöter man också på tiggarmunkar, det är en del av deras träning i att bli fullfjädrad buddistmunk att de under en period måste klara sig på allmosor från allmänheten. De har inga invändningar mot att bli fotograferad med någon, men de poserar ej och det är god kutym att lämna ett par hundra yen i deras tiggarskål.

6 tankar om “Fem historiska sevärdheter i Kyoto

 1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

 2. Ping: Himlens regent står över det politiska | 歴史館

 3. Ping: Första kristna japanska daimyo | 歴史館

 4. Ping: Kyoto prefektur | 歴史館

 5. Ping: Meisho den nionde kvinnliga kejsaren | 歴史館

 6. Ping: Ashikaga Yoshihisa stubinen till 100 års inbördeskrig | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.