歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Logobrist säger en del om förhållandet till Korea

3 kommentarer

Koreanska Samsung har släppt två nya Androidtelefoner, Galaxy 6 och Galaxy 6 Edge. I Japan kommer de dock att säljas utan Samsungs logo. Enda anledningen till det beslutet är att de inte vill att telefonerna skall associeras med Korea på den japanska marknaden. En reflektion av hur komplicerade relationerna mellan Japan och Korea är i dagens värld.

Det har inte alltid varit på det här sättet, relationerna dateras tillbaka till 500-talet och de första tusen åren var Japan den som hade störst fördel. Metallurgi, krukmakeri, risodling och skeppsbyggnad överfördes från Korea till Japan, i gengäld ställde Japan upp med militär hjälp när kineserna attackerade Paekche och Silla, två av de tre koreanska kungarikena. Detta ledde till ett stort utflöde av koreanska flyktingar till Japan som behärskade det kinesiska skrivsystemet. Tecknen hade redan introducerats till Japan men det var fortfarande få som behärskade dem. Det koreanska inflödet av skrivkunniga medförde att kejsardömet kunde etablera en fungerande byråkrati och arkiv. Tack vare deras insatser har vi en god bild av Japans historia från 600-talet och framåt.

Kublai Khans beslut att invadera Japan kom efter intensiva påtryckningar från Kung Chun Nyol Wan och därmed gick relationerna in i ett allt kyligare skede. Ur koreansk synvinkel försämrades de då japanska pirater kallade wako (倭寇) härjade längs den koreanska kusten och tvingade den koreanska tributhandeln med Kina att ta landvägen. Framåt 1500-talet lyckades Tsushimas daimyo So att få kontroll över piraterna och etablerade handelsförbindelser som medförde att Pusan blev Koreas viktigaste hamn och att Japan etablerade en permanent ambassad där kallad Waegwan ”Japanska Huset” på koreanska.

Allt detta raserades med Toyotomi Hideyoshis två invasionsförsök 1592 och 1597. Relationerna surnade rejält, men lyckligtvis för japanernas del kunde de skylla mycket av detta på Hideyoshi personligen som avled under det andra invasionsförsöket. Japans nye ledare, Tokugawa Ieyasu ansträngde sig hårt för att återetablera handelsrelationerna. Tsushimas So, vars välstånd helt var beroende av handeln med Korea, lyckades reparera förbindelserna och fram till Tokugawa dynastins fall i mitten av 1800-talet hade staterna en för båda parter lönsam handel.

Ito Hirobumi

I början av 1900-talet sökte sig den ryske tsaren österut och hade planer på att invadera Korea. Japan ville inte ha den ryske björnen in på knutarna, detta ledde till det rysk-japanska kriget 1905, ett krig mellan ländernas flottor i Tsushima sundet. Japan gick segrande ur striderna och det var första gången i modern tid som ett asiatiskt land lyckats besegra en europeisk stormakt. Japanernas självförtroende växte och de annekterade Korea. Som förste Överinspektör utsågs den tidigare premiärministern Ito Hirobumi som i själva verket motsatte sig annekteringen tillsammans med en stark fraktion inom den japanska regeringen. Han lönnmördades dock av en korean och därmed försvann allt japanskt motstånd mot en annektering, 1910 blev Korea formellt en del av Japan.

Efter förlusten i andra världskriget tog USA över ockupationen av Korea och deklarerade åter ett fritt och självständigt Korea, men det dröjde inte länge innan konflikten mellan väst och kommunisterna bröt ut och Korea delades i två länder, ett i norr och ett i söder. Japan har diplomatiska relationer med syd, men inte norr. Inte i något annat land, inte ens i Sydkorea, har Nordkorea en så usel image som i Japan. Mindre än 1 % av befolkningen i Japan har en positiv syn på Nordkorea, den siffran täcker inte ens in den koreanska minoritet som finns kvar i landet som ett resultat av andra världskriget och Koreakonflikten.

Så när Samsung beslutar sig för att inte sälja sina telefoner med företagets logo i Japan är det i en försiktig förhoppning att konsumenterna inte skall tänka på de ansträngda relationerna när de ser företagsnamnet. Att det skulle hjälp mot Apples ångvält på den japanska marknaden är dock att betrakta som en förhoppning av de frommare slaget.

3 tankar om “Logobrist säger en del om förhållandet till Korea

  1. Ping: Japans viktigaste politiska dokument | 歴史館

  2. Ping: Från Tsushimas horisont | 歴史館

  3. Ping: Japans och Koreas komplicerade relation – del 3 | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.