歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Tre dynastier Shogun del 3

10 kommentarer

I slutet av januari 1543 vankade Matsudaira Hirotada, endast 16 år gammal av och an i Okazaki borg. Hans fru väntade deras första barn, och över allt annat önskade han sig en son som kunde föra klanen vidare i det tumultartade tidevarv de befann sig i. Ashikaga Yoshiharu var shogun i Kyoto, men ingen brydde sig om vad han sade eller tyckte. Hirotada var daimyo, eller provinsfurste, över Mikawa provins, en liten enklav inklämd mellan de mäktiga Imagawa i Suruga och de allt mer ambitiösa Oda i Owari. Han hade alltså mer än sin förstfödde att oroa sig över.

Den 31 januari uppfylldes hans önskan då hustrun födde en son som de döpte till Takechiyo, tusen generationers bambu. En önskan om ett långt och starkt liv. Den förstfödde sonen i klanen hade döpts till Takechiyo åtminstone sedan Hirotadas farfars farfars fars tid, men ingen hade ännu levt upp till namnet. Lilla Takechiyo skulle bli den förste, eftervärlden känner honom mest som Tokugawa Ieyasu, grundaren av den tredje dynastin shoguner som skulle styra Japan från 1600 fram till 1867.

Tre stockrosor, Tokugawa klanens mon

Hirotada omringades av allt starkare domäner och fann det säkrast att ingå en allians med Imagawa klanen, som säkerhet krävde de lilla Takechiyo, som redan innan han kunde börja skolan skickades som gisslan till Sunpu, Imagawas huvudstad. På vägen dit lyckades dock några av Odas vasaller att kidnappa honom. Bud skickades till Hirotada att om han inte anslöt sig till Oda klanens styrkor gentemot Imagawa var det slutet för Takechiyo. Hirotada svarade att han redan ansåg sonen vara död då Oda hade fått tag i honom och han avsåg att leva upp till sitt avtal med Imagawa. Det anses att Oda blev så imponerad av ställningstagandet att han avstod från att avrätta gossen, troligare är att de såg möjligheter till framtida utbyte av krigsfångar och att den förstfödde sonen till en Daimyo skulle ge många soldater i utbyte.

Detta skedde då Imagawa hade tagit ett stort antal fångar från Oda klanen så till slut fann sig Takechiyo där han ursprungligen skulle befunnit sig. Imagawa klanens överhuvud, Yoshimoto, trodde att han hade vad som krävdes för att avsätta Shogunen och begav sig iväg 1560 med trupper mot Kyoto. Första hindret på vägen var Oda klanen som nu leddes av Oda Nobunaga. De hade skärmytslingar på vägen som alla gick Imagawas väg. Han beordrade att de skulle slå läger i Okehazama en avlång dalgång som medförde att hans trupper spreds ut allt för mycket på längden. Soldaterna var ivriga att fira framgångarna, japaner har aldrig behövt utvecklade ursäkter för att dricka saké. Nobunaga fick höra talas om detta och beslöt blixtsnabbt att det var läge för en överraskningsattack. Trots att han endast hade en tiondel av Imagawas manskap lyckades han fullständigt annihilera styrkorna.

Tokugawa Ieyasu, tredje dynastins grundare

Den nu 17 årige ynglingen från Mikawa var nu en fri man och kunde återvända hem till fädernesborgen i Okazaki. Han beslöt sig för att ingå en hemlig allians med Oda Nobunaga som han beundrade för fräckheten och modet i att attackera en mångdubbelt större fiende. Dessutom ansåg han Imagawa Yoshimoto och dennes son Ujizane för att vara militära dilettanter, så lojaliteten gentemot klanen var inte djup.

Under 1560 och 70-talet hade Oda Nobunaga stora framgångar och det spillde över på Tokugawa Ieyasu som han nu kallade sig. Han hade hos kejsaren begärt och fått efternamnet Tokugawa då han lämnat in genealogiska tabeller som visade att han härstammade från Minamoto klanen, en nödvändighet om han i framtiden ville lägga beslag på titeln som Seii Taishogun, eller Barbarkuvande Strategos. Tabellerna är sannolikt fantasifoster, eller åtminstone ett utslag av kreativ släktforskning, men de skulle visa sig framgångsrika.

1582 dör Nobunaga i ett uppror som fortfarande utgör ett av den japanska historiens största mysterier. Ieyasu hade precis spenderat några veckor tillsammans med Nobunaga i och runt Osaka där Nobunaga arrangerat banketter till Ieyasus ära som tack för hans insatser mot krigarmunkar. Ieyasu själv har endast sitt livgarde med sig och övertalas av sina vasaller att inte omedelbart söka hämnas Nobunaga. Istället blir det Toyotomi Hideyoshi, en av Odas generaler som tagit upp sig i hierarkin från tjänstesven. Ieyasu tvingas därför bida sin tid och ingick så småningom i en ovillig allians med Hideyoshi. Priset för den var att han fick ge upp sina fem provinser i Tokaido, området runt dagens Nagoya. Istället fick han överta Kanto, den östra slätten efter att Hojo klanen (ingen relation till den Hojo klan som styrde bakom Minamoto shogunerna) besegrats i slaget om Odawara borg. Ieyasu beslöt sig för att ta över borgen i Edo, en ”mygginfekterad fiskehåla” enligt en samtida beskrivning. Idag mera känd som världsmetropolen Tokyo.

1598 avlider Hideyoshi efter två misslyckade försök att invadera Korea för att sedan ockupera Kina. Invasionsförsöken leddes av Daimyo och styrkor från västra Japan. Ieyasu lyckades via olika manövrar undkomma det hela. Hans styrkor var nu utvilade och vältränade, de västra var krigströtta och okoordinerade. Slutgörandet kom att stå i slaget vid Sekigahara, det största slaget i Japans historia, mer än 200 000 man ingick i de två allianserna. 1600 var Tokugawa Ieyasu Japans hegemon, 1603 fick han utnämningen, tack var de falsifierade stamtavlorna, till Seii Taishogun. Den tredje dynastin var ett faktum

10 tankar om “Tre dynastier Shogun del 3

  1. Ping: Bloggens läsrekommendationer | 歴史館

  2. Ping: Tre dynastier shogun – skillnader och likheter | 歴史館

  3. Ping: Japanska skattesystemets historia | 歴史館

  4. Ping: Buddhismens historia i Japan | 歴史館

  5. Ping: Kamakura shogunatet efter Kublai Khan | 歴史館

  6. Ping: Vad var egentligen en shogun? | 歴史館

  7. Ping: Prominenta kvinnor i medeltidens Japan | 歴史館

  8. Ping: Sverigedemokraterna från japansk horisont | 歴史館

  9. Ping: Den japanska trädgårdens historiska utveckling | 歴史館

  10. Ping: Den japanska arkitekturens historia | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.