歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Sexfingrad kanpaku

10 kommentarer

Från 1590 var Toyotomi Hideyoshi Japans envåldshärskare. Det var en kortlivad session, endast åtta år. Historien om Hideyoshi är den om den fattige bondesonen som klättrar upp till högsta toppen på samhällets stege. Det är en berättelse som får Askungens levnadssaga att framstå som lika upplyftande som en avslagen lättöl.
Han lever i en tid som närmar sig anarki, Japans centralmakt kretsar kring shoguner från Ashikaga klanen som intresserade sig för poesi, måleri och att sola sig i glansen från kejsaren och hans hov. Dyrbara nöjen som fogdarna ute i landet får allt svårare att uppfylla då samuraj klaner, med modern terminologi skulle vi troligen kalla dem kriminella gäng, börja göra uppror mot fogdeväldet. Japan kastas ut i ett 150 årigt långt inbördeskrig i mitten av 1400-talet och behovet av krigare växer.
Som fattig bondeson hade han inget efternamn och hans förnamn sägs vara Hiyoshi-Maru, något som mycket luktar efterkonstruktion av honom själv och hans krönikörer.
Ungefär vid 15 års ålder blev han vapensven hos en krigare i Imagawa klanen vid namn Matsushita Yukitsuna, men det blev inget långvarig anställning eftersom han smet iväg med samurajens penningpung. Av någon anledning valde han att inte ta med denna händelse i sin livskrönika. Istället väljer han berätta om hur han började som toffelbärare hos Oda Nobunaga och gick upp tidigt på morgonen och värmde stråsandalerna mot sin kropp för att Nobunaga skulle få varma tofflor att stiga i på kalla morgnar. Adjutanter skall ha försökt hugga huvudet av honom för att han besudlat deras furstes skodon med sin smutsiga kropp, men Nobunaga själv trädde emellan och hyllade hans initiativförmåga.
Han steg snabbt i graderna och kom så småningom att få ansvaret för erövrandet av västra Japan, Nobunaga hade ambitionen att styra hela riket, men 1582 lönnmördades han, alternativt valde att begå rituellt självmord, när hans general, Akechi Mitsuhide, gjorde uppror och attackerade honom när han övernattade på ett tempel i Kyoto. Hideyoshi såg sin chans och och gav sig iväg för att hämnas sin furstes död. Vid Yamazaki stötte han på Mitsuhide och ett stor batalj inleddes som Hideyoshi vann enkelt. Mitsuhide flydde men fångades in. Därmed tog Hideyoshi upp Nobunagas mantel (nästan bokstavligen, Nobunaga var förtjust i plaget som han fått via jesuitiska missionärer) och fortsatte enandet av Japan.
1590 nådde han sitt mål, men då han kom från en enkel bakgrund kunde han inte erhålla titeln som Shogun, utan fick nöja sig med den civila motsvarigheten, Kanpaku som ungefär kan betraktas som riksföreståndare. Det är nu han börjar förekomma i porträttform och i dessa är hans händer alltid väldigt små, närmast osynliga. Det berodde på att han hade polydaktyli, d.v.s. sex fingrar på handen. Han gav specifika instruktioner om att händerna skulle göras små till konstnärerna. Dessutom finns hans extra tumme beskriven av två helt olika observatörer, Luis Frois som var den jesuitiske missionär som lärde sig mest om Japan, och Maeda Toshiie som kanske var Hideyoshis närmste rådgivare.

10 tankar om “Sexfingrad kanpaku

  1. Ping: Hidetada var tillfälligheternas shogun | 歴史館

  2. Ping: Bögshogunen | 歴史館

  3. Ping: De Röda Demonernas grundare | 歴史館

  4. Ping: Tre dynastier shogun – skillnader och likheter | 歴史館

  5. Ping: Samurajen som levde igenom Sengoku perioden | 歴史館

  6. Ping: Utstött i Japan av religiösa skäl | 歴史館

  7. Ping: Japanska skattesystemets historia | 歴史館

  8. Ping: Honda Tadakatsu – den obesegrade samurajen | 歴史館

  9. Ping: Kumamoto borgs historia | 歴史館

  10. Ping: Tre dynastier Shogun del 3 | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.