歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Tre systrar som ändrade Japan – del 1

1 kommentar

Oda Nobunagas lillasyster Oichi är nästan lika känd som sin bror, hon vann förvisso inga slag eller kuvade provinshövdingar, men hon efterlämnade med sin make Asai Nagamasa tre döttrar som skulle påverka utvecklingen en hel del. För eftervärlden är de främst kända som Yododono, den äldsta, Ohatsu mellandottern och Go eller Oeyo, den yngsta. De kom tätt, det var inte mer än fyra år emellan dem och de växte upp tätt intill varandra. Vid denna tid var det ovanligt då barn ofta skickades som gisslan för att fostras i en annan klan man önskade närmare relationer med.
Som barn kallades Yododono för Chacha (te te) ett namn hon är minst lika känd under. Hon var osedvanligt vacker och således en eftertraktad gemål. När Nobunaga mördades i Honnoji templet och det blev klart Hashiba Hideyoshi, sedermera Toyotomi Hideyoshi var på god väg att bli Japans starke man bad Oichi honom att adoptera Chacha för att försäkra sig om en stark allians för sin dotter. När hon var 19 år gammal ville Hideyoshi inte lämna henne ifrån sig utan  göra henne till sin sekundärhustru, en social ställning som hon normalt inte behövt acceptera. Hideyoshi placerade henne först i borgen Yodo, därav hennes namn, men när hon gav honom en son, något primärhustrun aldrig lyckades med, flyttade han henne till Osaka borg som var hans högkvarter. Första sonen blev dock inte långlivad till stor bestörtning för Hideyoshi som ville etablera en dynasti.
Lyckan visste dock inga gränser när hon ett år senare födde ett nytt gossebarn som gavs namnet Hideyori. Hideyoshi gick bort när sonen fortfarande endast var fem år gammal, och de råd han installerade för att regera i gossens namn tills han var gammal nog att klara det för egen hand, föll snabbt samman och Japan indelades i två motstridande fraktioner, en västlig under Ishida Mitsunari och en östlig under Tokugawa Ieyasu. Den östliga segrade men Hideyori, tillsammans med sin mor Yododono satt kvar i Osaka borg, Japans mäktigaste.
Hon hade nu i hela sitt liv levt i den bästa lyx som Japan kunde erbjuda på 1500-talet och blev därför paniskt kontrollerande över sin son och hans vasaller. Hon förstod att ifall Ieyasu lyckades inta Osaka borg och krossa det som kvarstod av Toyotomi klanen skulle han kräva hennes och sonens inälvor utskurna av dem själva.

En tanke på “Tre systrar som ändrade Japan – del 1

  1. Ping: Toyotomi Hideyori – Tokugawas siste motståndare | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.