歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

謹賀新年

1 kommentar

Julen har, som brukligt, passerat obemärkt i Japan. Varuhusen är fulla av juldekorationer och i vissa områden, huvudsakligen de kommersiella, bjuder städerna försök till julbelysning, men för japanerna är juldagarna vanliga arbetsdagar. De lyckligast lottade japaner är de som arbetar på västerländska ambassader, de får både julledigt och nyårsledigt. Den första, andre och tredje januari är när japanerna tar ledigt, stänger ned landet, och njuter sechi ryori, den traditionella nyårsmaten.

Kadomatsu

Kagamimochi

Det japanska nyårsfirandets rötter återfinns i att vid denna tidpunkt var årets skyldigheter avklarade, skördar var höstade, skatt betald eller dagsverken avslutade. Japanerna behövde återhämta krafterna innan processen började löpa ett nytt varv. Istället för julgran inne i huset placerar de ut kadomatsu framför ingången. Det är tillskurna bambupålar utsmyckade med tallgrenar som skulle välkomna toshigami, eller årsguden. Inne i bostaden placeras det ut kagamimochi istället för julgröt eller pepparkakor, men tanken är densamma. Någonting att tugga på för de andliga väsen som besöker ens bostad under shogatsu. På shintotemplen hängs det upp shimenawa, stora tunga rep som flätats in i varandra, för att välkomna alla som går på hatsumode, årets första tempelbesök, där de ringer in det nya året i de jättelika tempelklockorna.

Sechi ryori

En etnolog skulle omedelbart peka ut likheterna mellan japanernas nyårsfirande och våra egna julriter med deras hedniska ursprung. Uppenbarligen har människor över hela klotet känt likartade behov i förhållande till solens vandring över himlavalvet. I deras moderna tappning fortsätter likheterna att öka. Vi skickar julkort, japanerna nengajo, eller nyårshälsningar. Precis som vi övergått till det allt mer lättjefulla SMS och MMS budskapet, har japanerna gjort likadant. Försäljningen av nyårskorten minskar varje år och belastningen på telenäten blir så stor att i vissa fall kommer hälsningarna fram en dag för sent. Numera är det nästan endast de över sextio år som skickar personliga hälsningar skrivna på elegant kalligrafi till nyår.

Akemashite omedeto gozaimasu – väl mött under 2015.

En tanke på “謹賀新年

  1. Ping: Det japanska årets traditioner – första halvåret | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.