歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Storseger för Abe, förlust för väljarna

Lämna en kommentar

Som väntat vann premiärminister Abe Shinzos Liberaldemokrater en storseger i söndagens (14/12) val till andra kammaren i folkförsamlingen. Det slående i det här valet var att röstdeltagandet underskred 53 %, det är således inte det mest representativa parlament som skall stifta det japanska folkets lagar. Då kan man ju undra varför japanerna är så politiskt apatiska.

Det svar som först brukar ges är att de aldrig behövt kämpa för sin demokrati, den var en present från den amerikanska ockupationen efter andra världskriget. Och vi vet alla hur mycket högre vi värderar något som vi sparat och gnetat för att kunna skaffa oss jämfört med något vi fick i julklapp av en generös mormor. Det andra är att Japan har bedrövligt tråkiga politiker, som till allt för stor del består av gråhåriga gubbar som helst vill sitta på rökiga krogar och göra upp om allt möjligt bakom kulisserna. Väljare är ett nödvändigt ont för att upprätthålla en civiliserad front mot omvärlden. De påminner om socialdemokraternas Leif Pettersson eller moderaternas Ulf Berg, fast ännu mer inbundna och tafatta.

Den japanska bubblan sprack 1991, för snart 25 år sedan, och politikerna har ännu inte lyckats reda ut det fiaskot. Japan lever sedan 25 år inom ramen för samma ekonomiska lagar som alla andra nationer, men japanerna har alltid varit förtjusta i att förklara sitt ekonomiska mirakel, fram till slutet av 80-talet, med att de var så unika. Insikten om att de inte längre är särskilt unika och inte har monopol på speciella undantag vad gäller ekonomiska prestanda, har varit ett bittert uppvaknande. Politikerna som villigt ledde kören om Japans unikhet, står med byxorna nere och det är ingen vacker syn. Väljarna vänder sig därför bort i allt större utsträckning. Fortsätter valdeltagandet att sjunka i den här takten kommer kandidater med de största familjerna att bli valda på walkover.

Regerande Liberaldemokratiska partiet anses varken vara liberalt, demokratiskt eller ens ett parti. Det betyder att det i japansk politik sällan finns ideologiska skiljelinjer, frågorna är praktiska och hanteringen pragmatisk. Det blir därför aldrig särskilt upphetsande, valets framgång för Abe tar han som underlag för att det nu är fritt fram att höja momsen från nuvarande åtta procent till tio. Folket har länge varit inställda på att det kommer att ske oavsett vem som håller den politiska makten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.