歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Från soltorkat till konstnärliga arrangemang – bentos historia

2 kommentarer

Varje besökare till Japan vet med sig att de måste prova att äta bento (弁当), vare sig det är en enkel men oftast hälsosam bento från den lokala näröppetbutiken som Lawson, Family Mart, 7-11 eller Coco eller de välsmakande och mättande ekiben, eller stationsbento, på någon järnvägsstation mellan tågbyten eller de oerhört rikt detaljerade Makinouchi bento från någon av Tokyos påkostade varuhuskällare. Det finns något för alla smaker och plånböcker. Vid byggarbetsplatser kommer det ofta en dam cyklande vid lunchtid med en av bento överbelastad velociped.

Vad de flesta däremot inte vet är att bento har en historia på gott och väl 1200 år. Under Heian perioden kallades de hoshii (糒) och bestod främst av den sortens risbullar som idag kallas onigiri eller omusubi men då benämndes tonjiki (頓食). Skillnaden mellan dagens och dåtidens risbulle var att de då soltorkades för att hålla längre, därför medföljde vatten och en liten behållare för en enkel blanchering (fast utan isvatten efteråt) därmed återtog risbullen sin ursprungliga fuktighet. Riset idag är av betydligt bättre kvalité och ingen behöver längre risbullar som skall hålla i en vecka så konsten att tillaga tonjiki har dött ut.

Istället har den ersatts av en konstnärlig besatthet. För japanska barn räcker det inte längre med att ta med sig en bento till skollunchen det skall vara en kyaraben, eller character bento som är ursprunget till denna engelsk-japanska portmanteau. Mammor stiger upp timmar innan barnen och sätter igång att laga dessa lunchlådor så barnet skall få sig en trevlig överraskning när hon eller han öppnar det i solmatsalen eller klassrummet om det är en mindre skola. Det händer att barn kommer hem och bittert beklagar moderns insatser då kompisarna haft ännu snitsigare bento med de senaste anime och manga figurerna då går det inte att komma dragandes med Snövit eller Musse Pigg.

2 tankar om “Från soltorkat till konstnärliga arrangemang – bentos historia

  1. Ping: Aisai bento och dess historia | 歴史館

  2. Ping: Det japanska årets traditioner – första halvåret | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.