歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Guvernörsval

1 kommentar

Ett japanskt guvernörsval är normalt lika upphetsande som ett svenskt kommunalval. Det kan handla om dragningen av en ny bro, eller vart en ny eller utbyggd flygplats skall förläggas. Ingen utom de närmast inblandade orkar engagera sig. Undantaget är guvernörsval på Okinawa, här blir centralregeringen i Tokyo extremt engagerad. Ministrar paraderar tillsammans med Liberaldemokraternas kandidat i ett klämkäckt försök att få folk engagerade.

Okinawa är Japans Nordkorea, det kan hålla centralregeringen gisslan med allehanda beslut som omgärdar de amerikanska baserna på ön som saknar egen industri. Det förekommer därför en ständig utbyggnad av infrastrukturen i ett tappert försök att skapa arbetstillfällen. Naha, huvudstaden, har en egen upphöjd tvåspårig Maglev linje från flygplatsen till Shuri palatset. Byggd för centrala pengar i ett försök att pungslå turister, främst då från Taiwan och Kina. Tokyo pumpar in pengar medan folket i Naha försöker hitta nya vinklar på att pressa Tokyo på mer pengar.

Årets fyra kandidater på Okinawa

Guvernörskandidaterna, med undantag då för Liberaldemokraternas, ser valet som en möjlighet att få Tokyo att utfästa fler och större betalningar ifall deras kandidat går segrande ur striden, väl medvetna om att lite oro på hemmaplan är enklare att hantera än relationerna med USA som omedelbart kommer att handla om nationella säkerhetsproblem. Även amerikanerna blir inblandade i valtaktiken. Ett av de största klagomålen från lokalbefolkningen är allt oljud från olika flygplan som startar och landar på antingen Kadena eller Futenma. När ministrarna från Tokyo kommer på besök är det alltid kutym att alla flygande maskiner skall genomgå besiktning och kontroll så det inte blir några starter och landningar som stör ministrarna.

En japansk guvernör är den moderna motsvarigheten till en historisk daimyo, med skillnaden att den förre inte ställde upp i val. Det gör förvisso inte heller alltid guvernörerna, en del har utnämnts av Tokyo då företrädaren plötsligt funnit det för gott att pensionera sig, och ibland är de ensammen och obestridd kandidat. Valkampanjerna är således inte särskilt betungande utan handlar mer om att skaffa stöd från olika politiskt aktiva föreningar. Jordbrukskooperativ brukar stå högt i kurs då de är bättre än de flesta på att mobilisera väljare.

En tanke på “Guvernörsval

  1. Ping: Ny populistisk guvernör på Okinawa | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.