歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

När väder är avgörande

4 kommentarer

Amiral Yamamoto Isoroku lär ha studerat väderkartorna extra noggrant innan han bestämde sig för hur dags hans trupper skulle anfalla Pearl Harbor på Hawaii. Så hade han också studerat Japans militärhistoria in i minsta detalj. Det var den främsta anledningen till att han egentligen inte alls ville anfalla, men när nu regeringen gett honom order om det gällde det att göra det bästa möjliga av en redan ganska taskig situation.

Få saker har varit så avgörande för utgången av olika slag i den japanska historien som just väderleken. En av de mest kända bataljerna är slaget vid Okehazama 1560. Imagawa Yoshimoto var en ytterst kompetent daimyo som styrde över Suruga i centrala Japan, hans huvudstad Sunpu var en liten kopia av Kyoto. Han hade egentligen endast en liten brist, han var fullständigt värdelös som militär. Dessutom hade han fått i skallen att han hade en tillräckligt skicklig armé för att inta huvudstaden. Så han begav sig iväg västerut med 30 000 man i släptåg. De krossade det lilla motstånd de mötte på vägen och när de kom fram till Okehazama beslöt han att de skulle slå läger. Okehazama är ett avlångt smalt pass mellan två bergsryggar, det innebar att han var tvungen sprida ut sina trupper över flera kilometer för att alla skulle få plats.

Oda Nobunaga hade nåtts av nyheten att Imagawa slagit läger i passet. ”Vilken jubelidiot”, tänkte Nobunaga och beordrade ut 3 000 man som delade upp sig mellan de två bergsryggarna. Medan Nobunagas trupper orienterade sig om läget bland Imagawas trupper, satt Yoshimoto själv i sitt befälstält och räknade girigt öron, den trofén man tog från en fallen fiende för att hålla reda på deras förluster. När kvällsregnet började falla, för det gjorde det alltid i det här passet vid denna tid, gav Nobunaga signal om anfall. Ingen bland Imagawas trupper kunde höra att en fiende närmade sig, istället satt de runt lägereldar, drack sake och skålade varandras väl i framgångarna. Imagawa själv trodde att inte han blev anfallen utan att hans egna trupper blivit för berusade, så han gick ut för att lugna ner dem. Då fick han ett spjut rakt genom bålen. Nobunaga dödade alla utom två officerare som fick leva så de kunde berätta vad som händer när man inte är uppmärksam på vad Oda Nobunaga har för sig.

Hashiba Hideyoshi visar på ett annat bra exempel. Han hade beordrats av Nobunaga att inta borgen i Bitchu Takamatsu, en uppgift som, skulle det visa sig var betydligt besvärligare än han tänkt sig. Borgen var belägen i en sumpmark, det fanns endast en tillfartsväg och den var synnerligen välbevakad. Det var omöjligt att anfalla på full front, för borgens försvarare skulle det vara som att plocka mogen fallfrukt. Då insåg Hideyoshi att de befann sig i mars månad och det borde ge honom sex veckor att genomdriva sin plan.

I närheten rann en flod vars huvudsakliga uppgift var att dränera sumpmarken. Han började därför dämma upp den, sedan byggde han upp fördämningar på alla sidor borgen så nära han vågade gå, troligen en 150 meter. Arkebusen hade en räckvidd på kanske 200 meter, men på det avståndet var den inte längre dödlig, kunde han locka försvararna på borgen att slösa ammunition, desto bättre. När fördämningarna stod klara inleddes tsuyu, eller regnsäsongen. Den varar en två månader och det regnar febrilt under denna tid. Fördämningarna gjorde att regnvattnet inte hade någonstans att ta vägen, sakta men säkert började borgen översvämmas. Till slut erbjöd sig borgherren att begå seppuku ifall Hideyoshi lovade bespara borgens soldater. Det gjorde Hideyoshi, så han åkte ut på en liten båt framför borgen där han begick ett rituellt självmord som gått till historien, beskådad av 13 000 man. En av dem skall ha varit förfader till amiralen.

4 tankar om “När väder är avgörande

  1. Ping: Basfakta om japansk historia del 1 | 歴史館

  2. Ping: Tokugawa Ieyasus barndom | 歴史館

  3. Ping: Tre dynastier Shogun del 3 | 歴史館

  4. Ping: Honda Tadakatsu – den obesegrade samurajen | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.