歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Är Jimmie Åkesson Sveriges Oda Nobunaga

3 kommentarer

Valet är över och Jimmie Åkessons Sverigedemokrater är de stora vinnarna, de har mer än fördubblat sitt röstetal, och får nästan 150 % mer mandat i riksdagen. I modern tid är det nog endast Folkpartiet med sin Westerbergeffekt som kommer i närheten. Inga från de traditionella partierna vill ta i honom med tång utan gör allt de kan för att markera sitt oberoende. Detta tycks endast stärka väljarnas förtroende för unge Åkesson.

J. Åkesson gillar udda klädsel

Han påminner, och inte så lite, om Oda Nobunaga som försökte behärska styret av Japan under slutet av 1500-talet. Ingen av dem lyckades i sitt uppsåt, men bägge höll (eller håller) en sådan maktposition att ingen annan heller kunde styra utan att deras respektive godkännande. Antag att statsminister Löfven försöker få till stånd hoppande majoriteter med stöd från centern eller folkpartiet. Det har provats förr och det fungerade si så där, sämst fungerade det för centern och folkpartiet. På samma sätt försökte olika daimyo att kringgå Nobunaga genom allianser med deras traditionella fiender i försök att stoppa hans framfart. Centern och folkpartiet riskerar samma öde som Asai Nagamasa och Asakura Yoshikage, nämligen rituellt självmord. I de förras fall blir det mer utdraget, över ganska exakt fyra år, och inte lika rituellt elegant som för de bägge daimyo som satte sig upp mot Oda Nobunaga.

Enligt samtida skrifter beskrevs Nobunaga som ”tungobegåvad”, om Åkesson sägs det att han är retoriskt skicklig. Intressant nog bedömdes bägge inledande väldigt nedlåtande. Nobunaga kallades allmänt ”Fåntratten från Owari”, Åkesson har kallats långt värre saker. För Oda Nobunaga var det avsiktligt, han ville att folk skulle känna sig osäkra på hur han kunde tänkas reagera. Hur det står till i Åkessons fall vet nog han själv bäst, möjligen också några av hans närmsta medarbetare. Det är i alla fall uppenbart att media sväljer den bild av honom som han själv presenterar dem. Nobunagas ”media” bestod av kringresande sägenberättare och det låg i deras yrkesroll att spä på. Inte mycket har förändrats på 500 år möjligen är distributionen lite mer effektiv.

det gjorde också denna man

Nobunaga levde när de första portugiserna kom till Japan, med sina synnerligen udda kläder. Själv blev Oda Nobunaga stormförtjust i de udda dräkterna och köpte upp allt han kunde komma över, även om det mesta fick sys om till honom. Särskilt väl trivdes han i slängkappa som han ofta gick omkring i när han befann sig på någon av sina borgar. Åkesson tycks vara svag för folkdräkt ifall man skall tro Google och deras sökresultat, kanske kommer han att visa sig i hakama och haori för att visa att han inte hatar utlänningar.

När Oda Nobunaga nästan hade kuvat västra Japan, och makten över riket och hela härligheten låg i hans ena hand, förrådes han av en av sina närstående generaler. Han hade skickat Akechi Mitsuhide för att understödja general Hashibas styrkor i väst. Men istället vände han om emot Kyoto där Nobunaga hade stannat över natten i templet Honnoji. I gryningen attackerade han med flera tusen man, Nobunaga hade endast en begränsad livvaktsstyrka. Mitsuhide fjuttade på templet, torrt virke och papper övertändes snabbt. Hellre än att dö av Akechi Mitsuhides svärd valde Oda Nobunaga det enda ärevördiga, nämligen att dö för det egna svärdet. Det kan vara något för Jimmie att fundera över nu när han närmar sig maktens tempel. Det är kanske inte helt lyckat om likheterna blir allt för långtgående.

3 tankar om “Är Jimmie Åkesson Sveriges Oda Nobunaga

  1. Ping: Fåntratten från Owari | 歴史館

  2. Ping: Honda Tadakatsu – den obesegrade samurajen | 歴史館

  3. Ping: Sverigedemokraterna från japansk horisont | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.