歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Fåntratten från Owari

9 kommentarer

1500-talet I Japan var samurajens tidsålder. Förutom det sista decenniet befann sig Japan i inbördeskrig under hela seklet. Ingen gör sig bättre under ett krig än en krigare. Och ingen kommer ihåg en general under fredstid. Det senare kan ofta vara grovt orättvist eftersom en general som kan undvika att skicka ut sitt manskap i döden gör en större bedrift.

En som är ihågkommen för alla de felaktiga orsakerna är Oda Nobunaga (1534 – 1582). Han har kallats Japans första (och ibland största) tyrann. Samtiden kallade honom Fåntratten från Owari. Det låter ju inte precis som någon man behöver frukta. Sedan mitten av 1400-talet hade krigen spritt sig i provinserna ofta interna uppror där vasaller tog makten från sina överherrar. Nobunaga tog makten över Owari, en mindre provins där dagens Nagoya befinner sig, på ett liknande sätt. Hans far, Nobuhide, var vice-guvernör över de västra delarna av Owari och gick bort när Nobunaga var 17 år gammal.

Som förste son till faderns primärgemål var det hans ansvar att arrangera begravningen, han hade äldre halvbröder men de var barns till faderns sekundärgemåler. När klanens överhuvud gick bort var det vid den här tiden vanligt att bröder gick i krig med varandra för att slåss om vem som skulle överta klanen. Nobunaga betedde sig som en idiot under begravningen, kom felklädd, höll rökelsen i en knuten näve och en massa annat. Tänk dig att i kyrkan hålla tal bredvid din fars kista och säga: ”Det var ju skönt att vi blivit av med den här frinasaren, jag fruktar för Satans säkerhet”. Ungefär så höll han på.

Bröderna ansåg naturligtvis att han var pinsam och en skam för klanen och det var ju otänkbart att ledas av en sådan dåre. De började därför intrigera om hur de skulle få bort honom. Det var precis Nobunagas baktanke, nu hade han skäl att attackera dem, och ännu bättre, han hade dem samlade på en plats. Japans mödosamma väg mot ett enande började därför med ett antal mord på bröder och farbröder.

Oda Nobunaga i en samtida teckning av Luis Frois

I sinom tid skulle han dominera omkringliggande domäner och besegra nästan samtliga daimyo, länsfurstar, som befann sig öster om Kyoto och en hel del väster om också. Några veckor innan han dog erbjöd kejsaren honom posten som Shogun men Nobunaga föredrog, sin tradition trogen, att agera oförväntat och tackade nej till erbjudandet. Istället brann han inne under en attack utförd av en av hans närmsta generaler då han vilade sig i ett tempel i Kyoto.

Med undantag för några ministertitlar, som han höll under en mycket kort tid, hade Nobunaga aldrig någon formell makt, men alla visste att det var han som bestämde. Än idag är det inte säkert att en japansk premiärminister har något att säga till om. Precis som Nobunaga är det inte ovanligt att japanska politiker föredrar att styra bakom kulisserna.

Se även detta inlägg.

9 tankar om “Fåntratten från Owari

  1. Ping: Hidetada var tillfälligheternas shogun | 歴史館

  2. Ping: Tre dynastier shogun – skillnader och likheter | 歴史館

  3. Ping: Tre dynastier Shogun del 3 | 歴史館

  4. Ping: Samurajen som levde igenom Sengoku perioden | 歴史館

  5. Ping: Daimyo – provinsfurstarna var maktens utövare | 歴史館

  6. Ping: Slaget vid Okehazama | 歴史館

  7. Ping: Shugo daimyo eller sengoku daimyo? | 歴史館

  8. Ping: Är Jimmie Åkesson Sveriges Oda Nobunaga | 歴史館

  9. Ping: Enögde draken från Oshu | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.