歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Tsushima – inklämd mellan Japan och Korea

8 kommentarer

För den som är bekant med Japans geografi så vet man att Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku är huvudöarna i storleksordning. Kan man dessutom lite av historien vet man att Hokkaido inte blev en del av Japan förrän under 1800-talets andra hälft. Det hade i princip lika väl kunnat vara en del av Ryssland. Okinawa och Iojima (Iwo Jima) är andra öar som läsaren antagligen är bekant med.

Det karga Tsushima

Utöver dessa finns det ett stort antal mindre öar som de flesta av oss aldrig kommer i kontakt med. Tsushima (対馬) är ett typexempel på en ö som aldrig besöks av den tillfällige turisten, såvida man inte råkar vara korean. Ön ligger mitt mellan Kyushu och Sydkoreas sydkust. Från Tsushima till Pusan är det endast 50 km. Geografiskt hade det varit logiskt att ön ingick i Fukuoka prefektur, men den tillhör Nagasaki prefektur, och innan dess var det en oberoende provins i det japanska riket. Att ön lyder under Nagasaki har sina randiga orsaker. Tsushima är nämligen platsen för det största bedrägeriet i japansk historia.

Tsushima är en karg och ogästvänlig plats, ön består nästan enbart av skogsbevuxna berg och även om det omkringliggande havet är rikt på fisk kan det begränsade jordbruket knappt producera tillräckligt med ris för de boende. Ön har därför sedan urminnes tider varit beroende av handel mellan Japan och Korea. Ibland hanterad av pirater för det mesta av klanen So. Detta gav klanens överhuvud en särställning bland japanska daimyo, han blev den erkända auktoriteten på att hantera relationerna till Korea. Därmed blir det också problem när det uppstår konflikter mellan Japans intressen och Sos personliga intressen.

Dessa kom till ytan när Toyotomi Hideyoshi beslöt invadera Korea under 1500-talets sista decennium. Från början såg So framför sig att han skulle erhålla Pusan som krigsbyte något som skulle ge honom komplett kontroll över handeln mellan de bägge länderna. Ming dynastin var inte alls trakterade av att få Japan som ny granne och skickade en armé för att driva ut japanerna. Dödläge uppstod och fredsförhandlingar vidtog.

Mings syn var att Kina är världens centrum och övriga världen var att betrakta som lydstater till Mittens Rike. Hideyoshis var att det var slut på det tramset, han lade fram sju svårsmälta punkter. Ming kejsaren Wanli skulle gifta bort en dotter med en japansk prins och spendera sitt liv som gisslan i Kyoto. Förhandlingarna pågick i fyra år. So beslöt då i samröre med den kinesiske ambassadören att helt sonika förfalska dokument som gick fram och tillbaka mellan Kina och Japan. Allt avlöpte förvånansvärt smidigt, Hideyoshi deltog även i ceremonin där han får investituren som kinesisk lydkonung.

På banketten dagen efter går det upp för Hideyoshi att han deltagit i ett apspel och han blir rosenrasande. Hotar att skicka den kinesiske ambassadörens skalle på ett fat till Ming kejsaren. Resultatet blev en ny invasion av Korea, den varade dock endast ett år då Hideyoshi gick bort och trupperna togs hem. So hade mycket att förklara, men då det uppstod ett maktvakuum efter Hideyoshi undkom han oskatt. Så småningom tillsattes en undersökningskommission som fastslog Sos ansvar, men då var han redan bortgången. Följden blev dock att Tsushima behövde sättas under bevakning och eftersom all annan utlandskontakt vid den här tiden gick genom Nagasaki blev det så att Tsushima kom att sortera under Nagasaki istället för Fukuoka.

8 tankar om “Tsushima – inklämd mellan Japan och Korea

  1. Ping: Makten bakom den sjätte och sjunde Tokugawa shogunen | 歴史館

  2. Ping: Det stängda Japan | 歴史館

  3. Ping: Japans historiska relationer med Korea | 歴史館

  4. Ping: Daimyo – provinsfurstarna var maktens utövare | 歴史館

  5. Ping: Japans (brist på) örlogshistoria | 歴史館

  6. Ping: Dejima var Tokugawas fönster mot omvärlden | 歴史館

  7. Ping: Från Tsushimas horisont | 歴史館

  8. Ping: Japan och Koreas komplicerade relation – del 1 | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.