歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Himeji borg – försvarat Harima sedan 1333

2 kommentarer

Med tanke på Japans långa och stolta historia är det ärligt talat lite bristfälligt med genuina minnesmärken. Tyfoner, jordbävningar och brandbombningar har alla krävt massor av offer. Ibland är traditionerna viktigare än minnesmärkena. Ta Ise Jingu (伊勢神宮), Shinto helgedomen som hyllar Solgudinnan och är den som står kejsaren närmst. I enlighet med oklara traditioner rivs helgedomen vart 20:e år för att sedan byggas upp på nytt. Trots att den funnits där i mer än 2 000 år är byggnaderna således aldrig äldre än 19 år.

Ett underbart undantag är Himeji Borg (姫路城) som ligger mellan Kobe och Okayama på västra Honshu. Det byggdes uppe på en klint för att ha utsikt över nejden och havet 1333 av Akamatsu Norimura. Det revs redan 14 år senare för att återuppbyggas i större skala. Långt senare övertogs det av hegemonen Toyotomi Hideyoshi som 1581 byggde ut och lade till ett tre våningar högt citadell. Härifrån ledde han sina kampanjer för att lägga Shikoku och Kyushu, de två övriga dominerande öarna i det som skulle bli det japanska riket under sig. Efter att Tokugawa Ieyasu efterträtt Hideyoshi, renderades borgen till Ikeda Terumasa för hans lojalitet under Slaget vid Sekigahara.

Himeji Borg

Borgen har stått sig intakt sedan tidigt 1600-tal trots ett stort antal jordbävningar, en atombomb 200 km bort i Hiroshima och ett otal brandbomsräder under andra världskriget. 2009 inleddes ett jättelikt projekt för att ge borgen en ansiktslyftning, projektet tog fem år. Den Vita Tranborgen (白鷺城), som den också kallas, kan nu visa fram sig i sin finaste fjäderskrud. Här ges ett ypperligt tillfälle att få lite insikt i vad det innebar att vara samuraj, daimyo men även hantverkare och köpman i Japan för 400 år sedan.

Den som är intresserad av historia i den här delen av världen får inte missa chansen att spendera en dag i Himeji. Det är ett av de mest genuina historiska minnesmärkena i Japan och innan man åker kan det vara lämpligt att läsa detta. Från Kobe tar det drygt en halvtimme med tåg, från Osaka strax under timmen. Åker man Shinkansen, snabbtåget, halveras tiden och biljettpriset fördubblas.

Annonser

2 tankar om “Himeji borg – försvarat Harima sedan 1333

  1. Ping: Ny karta kastar ljus över Edo borg | 歴史館

  2. Ping: Daimyo – provinsfurstarna var maktens utövare | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.