歴史館

Japan förklarat ur ett historiskt perspektiv

Kopior sedan 1543

5 kommentarer

Minnestext över arkebusens ankomst till Japan

Ett av de vanligaste klagomålen bland västerländska affärsmän som gör affärer med japanska företag är att de ”stjäl” deras teknologi och sedan kommer ut med billigare kopior. Panasonic som i Japan tidigare hette Matsushita Denki efter sin grundare Matsushita Konosuke, kallades, även bland andra japanska elektroniktillverkare, för Maneshita Denki, en ordvits som antyder att de specialiserade sig på just kopietillverkning. Så även japanska företag är medvetna om situationen, skillnaden är att de kan landets historia så de är förberedda på det som kan inträffa.
Hade västerländska företag haft samma insikt i Japans historia hade de vetat att kopiering redan från första början var deras modus operandi. Den 23 september 1543 anlände ett kinesiskt fartyg, som fått problem i en storm, till ön Tanegashima, söder om Kyushu. Ombord på detta fartyg fanns två portugisiska handelsmän, de japanska krönikorna nedtecknade deras namn med Kanji, de kinesiska skrivtecknen, men det troliga är att de hette Fransisco respektive Christa da Motta, viktigare är att de medförde arkebuser, det senaste i handeldvapen från Europa. Härskaren på ön, Tanegashima Shigetoki, lyckades övertala portugiserna att sälja två stycken vapen till honom och beordrade sin svärdsmed, Yaita Kinbei att studera dem och om möjligt tillverka kopior.  De han gjorde hade dock tendensen att explodera vid avfyring, till skillnad från de portugisiska som kunde avfyras hur många gånger som helst.  I utbyte mot sin dotter, Wakasa, visade en av portugiserna honom hur han borde tillverka dem samt hur krutet skulle tillblandas för bästa möjliga effekt. Inom loppet av ett årtionde blev Japan det land i världen som innehade flest arkebuser, man tillverkade inte mindre än en halv miljon gevär som i Japan blev kända som en Tanegashima.
På ön restes en minnessten över Wakasa, hon var den förste som offrade sig för att Japan skulle kunna lägga händerna på ny teknik som de inte behärskade. Hur många som följt i hennes fotspår är omöjligt att veta, nu för tiden är det vardagsmat och det reses inte längre minnesmärken. En som lärde sig historien om Tanegashima och Wakasa, eftersom han själv var troende buddist och stor japanofil, var Steve Jobs. Än idag finns det inga japanska kopior av Apples produkter.

Wakasas offer ihågkommet

5 tankar om “Kopior sedan 1543

  1. Ping: Kaizen – de ständiga småförbättringarnas paradis | 歴史館

  2. Ping: Sakéns historia | 歴史館

  3. Ping: Kagoshima prefektur | 歴史館

  4. Ping: Dejima var Tokugawas fönster mot omvärlden | 歴史館

  5. Ping: Oita prefektur | 歴史館

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.